Istnieją idealne połączenia smaków. Truskawki z bananami niewątpliwie wpisują się w tę kategorię.

Składniki:

Ciasto:

mąka (w tym konkretnym przypadku użyłam krupczatki, ale gofry zmiennymi są i niezbyt wymagającymi, mąki ma być tyle żeby było dobrze! około szklanki)

mąka pełnoziarnista (mniej niż „zwykłej”, około 1/3 szklanki)

jajo (nie „trójka”!)*

woda gazowana i mleko (pół na pół, tyle żeby było dobrze)

szczypta soli

cukier wanilinowy (pół opakowania, jak zrobicie waniliowy to tym lepiej!)

cukier puder (ok. 1/4 szklanki)

olej (ok. 1/4 szklanki)

proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

Dodatki:

banan

truskawki

czekolada gorzka

śmietanka 12%

Ciasto na gofry jest jednym z tych ciast które sie robi tak, żeby było dobre. Mieszamy suche składniki. Rozbijamy ewentualne grudki cukru pudru, mąki. Dolewamy mleko i wodę gazowaną, mieszamy. Olej i jajo i znów mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto było lejące lecz lekko ciężkie, cięższe niż naleśnikowe. Jeśli za gęste, rozrzedzamy wodą lub mlekiem. Wylewamy do rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy.

Upieczone gofry najlepiej jest wyłożyć na kratkę by odparowały, jeśli nie mamy takiej możliwości można je ustawić na talerzu pionowo (raczej nie do wykonania z gofrownicami „w serduszka”, banalnie proste przy połączonych dwóch prostokątnych gofrach).

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Mniejszy garnek lub stalową miseczkę umieszczamy nad większym garnkiem wypełnionym wodą. Gdy woda zacznie parować podgrzeje górne naczynie, w którym mieszamy czekoladę ze śmietanką.

Polewamy gofra rozpuszczoną czekoladą, kładziemy nań nieco podłużnie pokrojonych plastrów banana, pomiędzy nimi umieszczamy truskawki i znów polewamy czekoladą.

* Jaja z chowu ekologicznego (0) bądź wolnowybiegowego (1) są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze. I życie kur, które je znoszą jest bardziej znośne. Jaja oznaczone trójką pochodzą z chowu klatkowego. Kurom obcina się dzioby, podcina ścięgna. Po co? Nie ma dla nich zbyt wiele miejsca w klatce, mają siedzieć spokojnie i znosić jaja. Karmione są raczej marnie. Żadnej trawy, żadnego słońca. Jaja „dwójki”, czyli z chowu ściółkowego, znoszone są przez kury, których przestrzeń życiowa jest większa, jednak uśmiechy kur z opakowań „dwójek” to jeden wielki photoshop, a do zdjęc pozują kury znoszące „jedynki” i „zerówki”. Wielu producentów jaj opisuje na opakowaniach „trójki” jako świeże, wiejskie, duże , na dzień dobry, dla niej, dla niego, wielozbożowe, z mocą, bio, tradycyjne. Do wyboru, do koloru. A wszystko jeden syf.

Tagged with:
 

One Response to Gofry z truskawkami i bananami

  1. JT pisze:

    Bardziej banan niż truskawka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.