Co prawda nie jest daniem, jednak jest doskonałym dodatkiem. Sprawdzi się m.in. w sałatkach, idealna do pieczonych ziemniaków, grzanek, kanapek. Osobiście najbardziej ją lubię z pokrojonym świeżym ogórkiem.

Przygotowanie jej jest banalnie proste. Można co prawda kupić sklepową oliwę aromatyzowaną, jednak jeśli mamy czas i odrobinę cierpliwości warto zrobić ją samemu.

Składniki:

oliwa

pare gałązek rozmarynu

pieprz z ziarnach (czarny, czerwony)

jagody jałowca

Pieprz, jałowiec, rozmaryn umieszczamy w karafce (bądź w butelce), zalewamy oliwą. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce. Po około trzech tygodniach oliwa jest gotowa do użytku.

Oczywiście dodatki do niej to kwestia dowolna, sprawdzą się przeróżne. Suszone pomidory, czosnek, papryczki chilli, bazylia, tymianek, czy inne zioła.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.