Sycący i lekki, kuskus z ziołami w pomidorze. I jak to zwykle bywa z kuskusowymi daniami – bardzo szybki w przygotowaniu.

Składniki:

duży pomidor/pomidory

kuskus

zioła prowansalskie

sól

pieprz czarny

oliwa

Odcinamy kawałek pomidora z góry i wydrążamy jego środek. Dodamy go po pokrojeniu w małe kawałki do przygotowanego kuskusa. Kuskus mieszamy z ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad jego powierzchnię. Gdy już nasiąknie, dodajmemy odrobinę oliwy i wydrążony środek pomidora. Tak przygotowanym kuskusem wypełniamy pomidora. Przykrywamy górą pomidora – można w niej zostawić szypułkę, można też przy pomocy wykałaczki zastąpić ją listkiem bazylii. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Tagged with:
 

One Response to Zapiekany pomidor faszerowany kuskusem

  1. blue_megi pisze:

    uwielbiam :) jeszcze robię do niego sos jogurtowo-czosnkowy
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.