Kiszona kapusta z makaronem. Proste, szybkie, smaczne i tanie. Dla wielu to smaki dzieciństwa, mnie w dzieciństwie smaki te ominęły. I teraz sobie nadrabiam.

Składniki:

makaron (wiem, wiem, na zdjęciu jest makaron niełazankowy, ale to dość dowolna sprawa, w obu wydaniach smakuje równie dobrze, choć przyznaję z makaronem łazankowym jest oczywiście łazankowiej)

kiszona kapusta

cebula

koncentrat pomidorowy (łyżeczka)

olej

sól, pieprz

 

Kroimy cebulę w kostkę, kapustę w  małe kawałki i przesmażamy je na oleju. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę koncentratu pomidorowego. Dorzucamy makaron, przesmażamy. Proste i szybkie danie na trzy zdania gotowe!

Oczywiście, do łazanek można dodać grzyby (na etapie smażenia). Osobiście jednak najbardziej lubie takie zwyczajnie kapuściane.

Danie oznaczyłam jako wegańskie, jednak (i tu zwracam się raczej do osób które chcą coś przyrządzić dla wegan, gdyż sami zainteresowani na pewno o tym wiedzą) zależne to jest od rodzaju użytego makaronu. W sprzedaży znaleźć można makaron łazankowy zarówno jajeczny jak i bezjajeczny, należy zwrócić na to uwagę jeśli danie ma być wegańskie.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.