Dawno, dawno temu, bez większych nadziei pokładanych w tym daniu, ma matka, litościwa istota, przygotowała mi bezserowe „ruskie”. Mało kto przed ich spróbowaniem wierzył, że takie bez sera mogą w ogóle smakować. Teraz to ulubione pierogi tych niedowiarków. Ale nie o samoziemniaczanych pierogach dziś mowa. Pierogi z ziemniakami i szpinakiem na ostro to mój mały substytut gozleme (kiedyś na pewno postaram się odtworzyć to danie w nieprzystających europejskich warunkach kuchennych). Ale póki co, pierogi!

Składniki na pierogi (proporcje na ok.40-50 sztuk):

mąka pszenna (ok. 0,5 kg)

olej (ok. 4 łyżek)

sól (spora szczypta)

gorąca, lecz nie wrząca woda

jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze

Składniki na farsz:

5-6 większych ziemniaków

szpinak (450 g mrozonego)

cebula, czosnek

sól, pieprz cayenne

olej lub masło

 

Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok.  2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga (pomocne i odślęczające czynność robienia pierogów są sprytne maszyny do robienia pierogów).  Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów.

By wykonać farsz gotujemy ziemniaki i mielimy je (ugniecione nie będą już takie przyjemne w swej konsystencji), można zmielić je z masłem, lecz jest to opcjonalne. Dodajemy do nich szpinak wcześniej podsmażony z cebulką i czosnkiem i doprawiony, mniej lub bardziej lub nawet wcale, pieprzem cayenne. Jeśli nie chcemy przygotowywać farszu na ostro, zamiast pieprzu cayenne dodajemy zwykły.

Tagged with:
 

9 Responses to Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

  1. trufelek pisze:

    Przepyszne są:) Dzisiaj gościły na moim stole;)

  2. Ajsze pisze:

    Witam, ogólnie tylko napiszę, że jestem bardzo, bardzo zadowolona, że natrafiłam na Twojego wegańskiego bloga. Co prawda nie z powodu weganizmu mnie zainteresował, a z powodu alergii dziecka na mleko i jajka, ale przynajmniej znalazłam mnóstwo nowych przepisów do wykorzystania dzięki Tobie. Dzięki!

  3. Wiola pisze:

    Zrobiłam razowe – wyśmienite 😀

  4. hon pisze:

    A ja wkasnie zabieram się do robienia pierogow:)

  5. vegalia pisze:

    Ten przepis jest cudowny :). Dzięki niemu nauczyłam się w końcu robić smaczne pierogi ze szpinakiem!

  6. Natka pisze:

    nareszcie znalazłam przepis, z którego w końcu wyszły mi idealne pierogi! smakowały nawet mojemu mężowi, który za pierogami nie przepada, dziękuję, dziękuję, dziękuję :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.