Mój debiut w pieczywie. Wzory pism urzędowych, Grisham i Pieczenie chleba w domu – wycinek z biblioteczki mego ojca.  Wiedziona chęcią zjedzenia domowych bułek z czosnkiem i ziołami wybrałam przepis z jednej z wcześniej wymienionych pozycji. Taki do którego będą pasować zioła i czosnek, a jednocześnie ciasto będzie wyrastać mniej niż 7 godzin.

Składniki: (na ok. 10 bułek)

25 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka miodu

5 łyżek letniej wody

500 g mąki pszennej typ 550

1,5 łyżeczki soli

40 g masła w wiórkach

300 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam koncentratu wymieszanego z sokiem pomidorowym)

1 żółtko (do posmarowania bułek)

Drożdze z miodem rozpuszczamy w wodzie. Mąke przesiewamy do miski, wlewamy do niej roztwór drożdzy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy i trzymamy w temperaturze pokojowej ok. 40 minut, by wyrosło. W międzyczasie siekamy czosnek i bazylię,  rozmaryn, estragon, można dodać też suszone zioła, można dodać pietruszkę, zioła prowansalskie i mieszamy je z masłem i olejem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułeczki z zagłębieniem w środku. Smarujemy je żółtkiem. W zagłębienie nakładamy masło z ziołami i czosnkiem, wstawiamy  bułki do rozgrzanego piekarnika – 180°C na termoobiegu, 200°C zwyczajnie, pokrętło gazu na 3. Pieczemy ok. 20 minut (przepis podaje 25 minut, ale to chyba odrobinę za długo) na średnim poziomie.

Nieupieczone bułki wyglądają jak kocie oczy!

A może za dużo się Alicji naoglądałam.

Tagged with:
 

5 Responses to Bułeczki pomidorowe z czosnkiem i ziołami

  1. Klauduch pisze:

    kocie bułki on nom nom!

  2. Ciast pisze:

    czekam na nowy piekarnik i robie to natychmiast po zamontowaniu xD

  3. Cezary pisze:

    palce lizać :*

  4. beata pisze:

    a co robimy z przecierem pomidorowym ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.