Dwie dodatkowe pomarańcze i twoje naleśniki będą mocno odmienione. Pomarańczowe naleśniki z zaimprowizowanym musem pomarańczowym i skórką pomarańczy. Gorzkawo słodkie, o intensywnym aromacie. Doskonałe, idealne. 

Składniki:

2 pomarańcze z których tarkujemy skórkę, z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w kostkę (należy usunąć w niej wszelkie pestki)

mąka (ok. 1,5 szklanki)

woda gazowana i mleko (razem ok. szklanki)

jajo

szczypta soli

łyżeczka cynamonu

kilka łyżeczek cukru

Mieszamy mąkę, wodę, mleko, jajo, cukier, sól, cynamon, sok i skórkę z jednej pomarańczy. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki. Miąższ drugiej pomarańczy podsmażamy z cukrem, miksujemy i, jeśli będzie to koniecznie, odparowujemy tyle wody, by uzyskać konsystencję musu. Mus schładzamy. Podajemy naleśniki z musem, posypane skórką z drugiej pomarańczy i cukrem pudrem. Do pomarańczowych naleśników pasować będzie także konfitura z dzikiej róży.

Tagged with:
 

2 Responses to Pomarańczowe naleśniki

  1. Klauduch pisze:

    zaśliniło dziecię klawiaturę.
    cudowna inspiracja, a pamiętać należy przecież, że ja wierzę w grejpocentryzm i mam ten swój cytrusworld!

  2. kotkot pisze:

    Cezary jest totalniecytrus i zostawjuzwanilie 😀 Choć to bardziej zapachowo, ale te naleśniki zapach akurat mają konkretnie cytrusowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.