Fasolka szparagowa to moja pierwsza zdobycz wegetarianizmu. Moje pierwsze zjedzmy coś nowego tych czasów. Nieodkryte nowości mnożą się po dziś dzień. Czeka na mnie wciąż nieotwarta kasza bulgur i czeka agar-agar. Kuskus już się doczekał wielu wcieleń, dzisiaj prezentowane to objawienie sprzed paru lat. Fasolka koniecznie doprawiona pieprzem (mam wrażenie, że oni po prostu powinni być razem i swatam ich przy każdej okazji), kuskus chrupie z podprażonymi pestkami dyni. Słodyczy dodaje podsmażona cebulka i ananas. Smakuje kotce Cezarego, smakuje tak bardzo, na dwa albo i trzy podejścia do opuszczonego talerza, że owa kotka obawia się, że jest wegetarianką. Składniki:

fasolka szparagowa zielona (lub żółta lub mieszanka obu, jeśli nie używamy mrożonej ciętej, to trzeba będzie ją pokroić, ok. dwóch garści)

czerwona cebula (niewielka, nada się także biała, ale czerwona się lepiej prezentuje przy zielonej fasolce)

kilka łyżek pokrojonego ananasa

garść pestek dyni

kuskus (ok. 1/3 szklanki suchego)

olej, sól, pieprz czarny

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, ważne by jej nie rozgotować, po odcedzeniu przesypujemy pieprzem czarnym (jeśli jesteśmy już bardzo głodni to właściwie wystarczy skropić taką fasolkę olejem i przekąska gotowa). Kuskus zalewamy ciepłą wodą ok. 1 cm ponad jego powierzchnie. Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Po chwili dodajemy olej i pociętą w kostkę cebulę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy także fasolkę i kuskus, podsmażamy i nieco solimy. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia (z prądu?) dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę. Doskonale smakuje podane odrazu, ale też świetnie nadaje się do przechowania w lodówce i podania na następny dzień odgrzanego.

Gościnnie dla Państwa  – talerz Cezarego wraz z jego wyjątkowo zgrabnym łyżko-widelcem!

Tagged with:
 

One Response to Kuskus z fasolką szparagową, ananasem, czerwoną cebulą i pestkami dyni

  1. Le loulou:) pisze:

    Jakże się cieszę, że trafiłam na tą stronę!:) Te proste połączenia na które nie wpadłam przez wiele lat swojego wegetarianizmu urzekają mnie:) Pychaaa:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.