Gdy pada hasło wegetarianizm magicznie zapominamy o tych wszystkich bezmięsnych daniach, które są powszechnie zjadane, o takich codziennych daniach zjadanych także przez niewegetarian. Jak barszcz czy pomidorowa. Wegetarianie jedzą także zupy inne niż z soczewicy, z dyni czy marchewkowa. Właściwie zupy w moim domu wcześniej były raczej mięsne, bo przygotowywane na wywarach mięsnych. Pomysł ich odmięszenia wywołał protesty i powątpiewania. Zdaniem mojej mamy zresztą uzasadnione, moim  – absolutnie nie! Zupy bez mięsa są bardziej o swoim właściwym smaku i aromacie. A nie o aromacie kury z pomidorami czy pomidorów z kurą. Gdy do wszystkiego używamy jednej przyprawy, to wszystkie dania stają się podobne.  Dzisiejszy barszcz to danie dwa w jednym – przy okazji jego przygotowania powstają też gotowane buraczki, po ich starciu i doprawieniu idealny dodatek do innych dań. Ale o tym nie dziś. Dziś o codziennym wydaniu barszczu (istnieje też wydanie świąteczne).

Składniki:

buraki (ok. 4 sztuk)

sól, pieprz, liśće laurowe, majeranek

ocet (jabłkowy staropolski)

olej rzepakowy („trochę”, może być też masło, może być mieszanka obu)

i tutaj tajemnica tajemna! suszone buraki (jeśli kolor wywaru nie jest wystarczająco atrakcyjny dla oka) lub umyta skórka od buraków 

Gotujemy buraki. Po ich ugotowaniu przygotujemy z nich sałatkę. Ale wróćmy do buraków z których robimy barszcz. Wywar po ugotowanych burakach należy doprawić solą, pieprzem, liśmi laurowymi, majerankiem i octem jabłkowym. Dodajemy do niego tłuszcz – masło lub olej, lub oba rodzaje. Jeżeli kolor wywaru nie jest zbyt żywy dodajemy do niego suszone buraki. Jeśli ich nie posiadamy możemy gotować z wywarem umyte skórki z buraków. Podajemy z makaronem nitki, który pięknie nasiąka kolorem zupy. Jeżeli używamy kuchenki elektrycznej to sklepowy makaron nitki wrzucamy do wrzątku i wyłączamy kuchenkę pozostawiając garnek z makaronem na swoim miejscu. Jeżeli używamy zwykłej kuchenki gotujemy go dosłownie chwile. Makaron ten zachowuje się niemalże jak ten z zupek w proszku – gotowanie go to prawie pewne rozgotowanie go.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.