Śliczne i kolorowe, niestety ubywa ich wraz z pieczeniem, a później wraz ze zjadaniem znikają całkowicie. Papryka czerwona i żółta po upieczeniu są miękkie i słodkie, zielona zachowuje sprężystość i wilgotność. Czosnek dzięki pieczeniu traci na mocy, tak samo zresztą cebula. Szaszyłyki paprykowe podane z kaszą, jaglaną lub kukurydzianą (także każdą inną, jaką uznacie za pasującą), to już coś więcej niż przystawka – mogą stanowić całe danie. Kolejne proste i szybkie danie bezmięsne. Składniki:

papryki (kolorowe, zielona, żółta, czerwona, pomarańczowa)

czerwona cebula

kilka ząbków czosnku

olej

kasza jaglana do podania

Papryki kroimy na duże kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki i rozwarstwiamy. Ząbki czosnku przekrawamy na pół. Wszystkie elementy nadziewamy w kolejności według własnego uznania na patyczki do szaszłyków. Polewamy szaszłyki olejem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na kaszy po dwa szaszłyki, lub same, jako przystawkę.

Tagged with:
 

One Response to Szaszłyki paprykowe z kaszą jaglaną

  1. Ciast pisze:

    wielbię Anie/ę (jak kto woli) za kolory!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.