Ten deser jest tak smaczny, jak smacznie brzmi. Żałuje, że nie mogłam zjeść go wprost z kokosa, popijając sokiem ze świeżego ananasa, oczywiście podanym w tym ananasie, ze wszystkimi wymaganymi parasolkami i kilkoma słomkami. Do tej pory nie wypiłam swego wymarzonego, hawajskiego drinka. Ale teraz wiem, czym chciałabym takie drinki przegryzać. Banany obtoczone wiórkami kokosowymi nadają się zarówno na deser jak i słodkie śniadanie. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Ja ledwo zrobiłam te, a mam ochotę na powtórkę. Wiórki już czekają.

Składniki:

3 banany (dojrzałe, ale nie przejrzałe, banany muszą być zwarte i nierozlatujące, by nie rozpadły się podczas smażenia)

wiórki kokosowe (pół szklanki)

cukier (2 łyżeczki)

mąka pszenna (2 łyżeczki)

cynamon

jajo

olej do smażenia

Banany kroimy na dwie lub trzy częsci i przekrajamy je dodatkowo w poprzek – otrzymujemy cztery lub sześć półkolistych słupków. Mąkę, cukier, wiórki i jajo dokładnie mieszamy. Banany obsypujemy cynamonem i obklejamy (dokładnie tak, obtaczanie to nie jest dobre słowo, wiórki lepią się do wewnętrznej strony banana, jednak zewnętrzną należy już obkleić – nie jest to trudne i jest jak najbardziej możliwe, jednak trzeba przerywać smażenie na ten czas, chyba że mamy ochotę na wiórkową rączkę od patelni) ciastem z mąki i wiórków. Smażymy na średniogłębokim oleju (niech będzie go więcej niż na samym dnie, ale banany nie muszą w nim pływać) obracając  (najwygodniej przy użyciu dwóch widelców) tak, by z każdej strony przysmażyły się równo – na jasnozłocisty kolor. Banany smażone na maśle mają skłonność do przypalania się, nie przestraszcie się także tej częsci z oblepianiem – na początku można odnieść wrażenie, że panierka zaraz odleci, jednak nic się z nią złego nie dzieje jeśli tylko smażymy ją odrazu po oblepieniu banana, bez odkładania na bok. Danie jest słodkawe, jednak nie jest łatwo się nim zasłodzić, jego słodycz jest dość  wyważona. Podajemy na ciepło lub na zimno – sprawdźcie jakie smakują wam bardziej! O ile jakiekolwiek bardziej jest możliwe.

Tagged with:
 

4 Responses to Banany smażone w wiórkach kokosowych

  1. sandrula pisze:

    brzmi fantastycznie , lekko i bardzo oryginalnie! :)

  2. afromama pisze:

    Super, ale najlepsze do smażenia sa plantain.
    Pokazuje jak je przygotować tutaj:
    http://www.youtube.com/watch?v=SyVyOIbK9JU&context=C3c345e0ADOEgsToPDskJKmFhRglCmUZncBV3qHQ15

  3. bananalover pisze:

    pyszne! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.