Wiem, te zarodki brzmią niezbyt zachęcająco. Są jednak wartościowym źródłem tego wszystkiego, z czego rezygnujemy wybierajac pieczywo pszenne. Dodatkowo nie wpływają na smak ani na konsystencje chleba w jakiś szczególnie zauważalny sposób, najbardziej zauważalnym wpływem pszennych zarodków jest nadanie mu przyjemnego, żółtawego odcienia.

Składniki:

mąka pszenna 500 g

drożdże 12 g

woda ok. 350 ml

zarodki pszenne (ciężko wydobyć informacje o ich ilości, po pantonimicznych przedstawieniach sypania zarodkami, ostatecznie ustalilismy, że ilość tę można określić jako „garść”)

oliwa z oliwek (ok. łyżki, jeśli ktoś nie lubi posmaku oliwy, który tutaj jest ledwie wyczuwalny, to może zastąpić oliwę olejem)

sól (szczypta)

Do mąki kruszymy drożdże i dodajemy sól oraz zarodki. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę oraz oliwę, aż będzie ono spójne, nieciągnące i nie lepiące się. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – czyli oczywiście na akwarium. Jeśli nie mamy akwarium to sprawa jest utrudniona. Gdy ciasto wyrośnie podwajając swoją objętość, należy wyrobić je ponownie i uformować bochen bądź wstawić do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bochen z wierzchu obsypujemy dodatkowo zarodkami pszennymi. Odstawiamy chleb do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do  200°C. Pieczemy chleb około 40. minut. Gorącego nie wyżerać, bo chleb jest na jutro.

Tagged with:
 

2 Responses to Pszenny chleb z zarodkami pszennymi

  1. Asia pisze:

    Na tych wszystkich blogach są przepisy na chleb, ale pieczony w jakiejś turbo-maszynie-do-pieczenia-pięknego-pachnącego-chleba. A tu patrzę: „nagrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy chleb około 40. minut” . Wspaniale! Czy to znaczy, że też mogę sobie na niego pozwolić?

    • kotkot pisze:

      oczywiście ;d te maszyny tylko mieszają i wyrabiają ciasto, a później je pieką – z piekarnikiem i rękami można to obejść ;d

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.