Są idealne. Najlepsze. Proste potrawy mówią o kucharzu chyba najwięcej.  Te pierogi mówią, że moja mama zna się na rzeczy. Nie dodawajcie do swoich pierogów twarogu! To bezcelowe. Nie komplikujcie.

Składniki na farsz:

ziemniaki (ok. 1 kg)

cebule (4 duże)

czosnek (4 ząbki)

pieprz czarny, sól, pieprz cayenne (opcjonalnie)

olej (można zastąpić masłem)

Składniki na pierogi (proporcje na ok.40-50 sztuk):

mąka pszenna (ok. 0,5 kg)

olej (ok. 4 łyżek)

sól (spora szczypta)

gorąca, lecz nie wrząca woda

jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze

 

Ziemniaki gotujemy, ugotowane mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy, podsmażamy na oleju – cebulę dłużej, czosnek wrzucamy później, dodajemy pieprz (sporą ilość pieprzu) i sól. Łączymy podsmażoną cebulę i czosnek z ziemniakami i obsmażamy całość (nie jest to konieczne, ale takie obsmażone są przyjemniejsze, jak prażuchy zamknięte w pierogu, cudo!).  Jeśli rodzina nie dała wam szlabanu na użycie pieprzu cayenne, możecie dodać go do farszu. Ziemniaki napewno będą skore przyjąć wasze przeróżne pomysły na doprawienie, ale to już na własną odpowiedzialność. Ja preferuję ziemniaki z pieprzem.

Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga (pomocne i odślęczające czynność robienia pierogów są sprytne maszyny do robienia pierogów). Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów.

Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i bazylią. Lub z koperkiem. Lub z pieruszką. Lub bez. Możemy je podpiec. Możemy podsmażyć. Ja szczególnie polecam podanie ich ze świeżą bazylią.

Tagged with:
 

18 Responses to Pierogi z ziemniakami (bez sera, tak!)

  1. becia pisze:

    jadlam takie wlasnie pierogi z ziemniakami,mi nie smakowaly nic a nic. mdle jak dla mnie. wole z kapusta i grzybami.

    • kotkot pisze:

      chyba były to jednak trochę inne pierogi, bo te przez dodatek pieprzu, cebuli i czosnku o mdłośc można oskarżyć dopiero po długim maratonie na glutaminianie i soli ;D ale mogę sobie wyobrazić mdłe pierogi z ziemniakami – o ile są niedoprawione

  2. Anna+Familia pisze:

    Jejku! Ale pysznie! Robię je jutro!

  3. Pe pisze:

    Dodaje do tego troche fety najlepsze pierogi:)

  4. varia pisze:

    Jak dla mnie brzmią pysznie, moja babcia takie robiła, były wręcz ostre, dobrze doprawione i bez twarogu albo fety, jak tu niektórzy piszą. Jak ktoś lubi z twarogiem, to po co komentuje pod przepisem bez, nie rozumiem. Właśnie robię :) Dziękuję za przepis

  5. varia pisze:

    Pierogi zrobione, zjedzone i zamrożone :), były pyszne, bez dwóch zdań będę wracać do tego przepisu, prosty, bez udziwnień, jak u babci :)

  6. nina pisze:

    może będom dobre sprubuję zrobić ja polecam podać pierogi z ziemniakami ze szpinakiem moja rodzina chwali ten przepis ale skorzystam z tego przepisu :).!

  7. Karolajna pisze:

    Zaraz się zabieram za robienie pierogów wg Twojego przepisu! Z pewnością będą pyszne – ja osobiście wolę bez sera/twarogu i duuuzo cebulki :)

  8. kasia :) pisze:

    Mmmmm przepis brzmi pysznie 😉 kładę syna spać i zabieram się do dzieła :) pierożki z cebulką i ziemniaczkami :) pychotka :)

  9. gocha pisze:

    właśnie zrobiłam te pierożki i co?
    są PRZEPYSZNE !!!!
    polecam wszystkim

  10. Oli pisze:

    musze wyprobowac;D Niestety tutaj,gdzie mieszkam, nie ma twarogu w sklepach,wiec opcja bez sera jest wrecz dla mnie:D

  11. jestem kim jestem pisze:

    dzisiaj ulepilem:), sa lepsze od tych z serem, calkowicie weganskie!dziekuje za przepis, lepilem cirka 80 sztuk, uwielbiam pierogi:)

  12. Dora pisze:

    Farsz przepyszny!!! Potwierdzam :) i wszystko faktycznie za sprawa czosnku. Daje to cos… Nadaje charakteru. Polecam!

  13. Doris pisze:

    Muszę koniecznie wypróbować… Jak dla mnie to będzie przepis idealny, ponieważ w tym regionie którym mieszkam nie dostałam jeszcze dobrego sera z którego można by zrobić pierogi. Dziękuję za inspirację! Z dodatkiem tych przypraw na pewno będą pyszne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.