Czy komukolwiek trzeba przedstawiać paszteciki? Wspominać, że podawać należy je koniecznie z barszczem? Mi kojarzą się głównie z nie jedzeniem ich na klasowych wigiliach. Wpasują się jednak w swej nienarzucającej pasztecikowości (już samo zdrobnienie używane jako oficjalna nazwa pokazuje jakie są nienarzucające się) także w inne okazje – nie rezerwujmy ich tylko na święta.

 

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

masło lub margaryna (kostka)

jaja (sztuk – 3, ale nie jaja-trójki!)

drożdże świeże (50 g)

cukier (2 łyżki)

sól (szczypta)

mleko lub śmietana (1 łyżka, jeśli ciasto będzie mało elastyczne można dodać więcej)

Składniki na farsz:

kapusta kiszona (0,5 kg)

cebule (dwie)

czosnek (dwa ząbki)

sok pomidorowy (niecała szklanka)

grzyby (w tym przypadku były to mrożone prawdziwki – ok. 300 g mrożonych, można użyć suszonych ok. 20 g lub 300 g pieczarek)

olej do smażenia

sól, pieprz czarny

By zrobić farsz musimy usmażyć grzyby z cebulą i czosnkiem na oleju – oczywiście czosnek dodajemy jako ostatni. W przypadku, gdy używamy grzybów suszonych musimy je po namoczeniu ugotować. Siekamy kiszoną kapustę i podsmażamy na oleju, po czym dodajemy do niej wcześniej podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy farsz pieprzem i solą i podlewamy sokiem pomidorowym – całośc lekko podduszamy przez około pół godziny. Po wystygnięciu możemy zmielić wszystko w maszynce, możemy też pozostać przy większych kawałkach kapusty. Z gotowego farszu odparowujemy nadmiar wody poprzez podgrzewanie.

By przygotować ciasto musimy zmieszać mąkę z masłem, dodac do tego jedno całe jajo i dwa żółtka oraz szczyptę soli. Do ciasta dodajemy roztarte z cukrem drożdże. Ciasto wyrabiamy – musi być elastyczne. Wałkujemy je – w razie potrzeby podsypując mąką, na podłużnych pasach ciasta układamy farsz w takim oddaleniu od brzegu ciasta, by móc je wygodnie zawinąć. Kroimy ciasto na mniejsze kawałki, najwygodniejsze są takie, które można wygodnie chwycić. Pieczemy paszteciki przez około 20 minut w temperaturze 200°C.

 

Tagged with:
 

7 Responses to Paszteciki z kapustą i grzybami

  1. Sonia pisze:

    Kostka masla ma 200g margaryny 250g to ile ma byc tego tluszczu?

    • kotkot pisze:

      Jeśli używasz masła to wtedy 200g, jeśli margaryny – 250g, jeśli masz napoczętą margarynę to nawet jej możesz dać 200g. To nie są aż tak ścisłe proporcje, w moim domu dodaje się po prostu kostkę jednego lub drugiego. A jeśli ciasto będzie zbyt lepiące to będzie wymagało podsypiania większą ilością mąki.

  2. monika pisze:

    Piszę się Gramów a nie Gram ! ale strona ciekawa

    • kotkot pisze:

      dziękuję ;D a te gramy nieodmienione wzięły się od formy jaką przyjęłam przy podawaniu ilości w nawiasach przy składnikach (np. jedna szklanka a nie jedną szklankę), rzeczywiście jak zaczynam się w nich rozpisywać to nie brzmi już dobrze

    • Magda pisze:

      Pisze się „pisze się”, a nie „piszę się”! :P

  3. Diana pisze:

    najlepsze, robie je już 4 w przeciągu dwóch miesięcy :D !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>