Szybki i prosty deser lodowy z musem truskawkowym. Deser to nieco szumne określenie, ale skoro cenię prostotę potraw powinnam się tego trzymać także w przypadku deserów. Taki sposób podania mama przywiozła ze szkolenia, a ja wzdrygałam się przed nim straszliwie mając ochotę na lody czekoladowe bez żadnych dodatków. Muszę przyznać, że nawet z mą chwilową niechęcią do dodatków musiałam docenić to połączenie. Mocny smak czekolady z lekko kwaskową nutą truskawek – cudo.

Składniki:

lody czekoladowe (mocno czekoladowe! kulka lub dwie na porcję)

truskawki (kilka sztuk na porcję) i ewentualnie cukier jeśli są mocno kwaskowe

Zagotowujemy wodę, wlewamy wrzątek do kubka do którego wsadzamy łyżkę do lodów – ciepłą łyżką będzie łatwiej formować kulki z zmrożonych lodach. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, jeśli są bardzo kwaśne to z dodatkiem cukru. Nakładamy mus do pucharków (właściwie można te truskawki pognieść widelcem w pucharku, o ile pucharki nie są bardzo delikatne, a my nie zajadamy się czekoladą dla złagodzenia swych nastrojów – wtedy lepiej nie wystawiać pucharków na taką próbę). Na mus rozgrzaną łyżką nakładamy po kulce (lub po dwie kulki) lodów czekoladowych.

Tagged with:
 

One Response to Lody czekoladowe z musem truskawkowym

  1. Doctor pisze:

    Wygląda znakomicie! Truskawki i lody i od razu widać, że nadchodzi lato :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.