Truskawki w nieco mniej słodkiej niż zazwyczaj wersji – imbir wnosi do tego smoothie wyraźną, pikantnawą nutkę. Lekki napój bez dodatku nabiału, idealny na upały, których aktualnie nie ma. Piękna jesień tego lata nas zastała, ale jesień z truskawkami jest lepsza niż bez. Gdyby jeszcze orzechy włoskie postanowiły się już pojawić!

Składniki:

truskawki (ok. 0,5 kilograma)

melon (pół średniej wielkości melona)

imbir świeży (kawałek imbiru wielkości mniej więcej kciuka – ale mój kciuk jest jednym z mniejszych jakie sie widuje u ludzi starszych niż pięć lat)

sok z jednej limonki

kilka gałązek świeżej mięty

miód (jedna łyżka)

Imbir obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Truskawki myjemy i pozbawione szypułek dorzucamy do blendera. Melona przekrajamy na pół, pozbywamy się pestek i wyciągamy miąższ łyżką, dorzucamy go do blendera. Miętę myjemy i obrywamy z niej listki, z limonki wyciskamy sok i dorzucamy/dolewamy do blendera, dodajemy miód. Całość dokładnie miksujemy, nalewamy przecedzając (np. przez gęste sito – by pozbyć się włókien z imbiru). Napój podajemy schłodzony.

Tagged with:
 

One Response to Smoothie z melona i truskawek z dodatkiem imbiru, mięty i soku z limonki

  1. Doctor pisze:

    Kolorystyka wygląda cudnie! A smak…jestem przekonana równie pyszny :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.