W wydaniu bardziej wystawnym – z kawałkami kokosa i kulkami z melona, naleśniki te świetnie też smakują posypane zwykłymi wiórkami kokosa. Świetnie się komponują z innymi „tropikalnymi” dżemami, ja próbowałam z mango i marakują ale podejrzewam, że na tym nie skończę. Chętnie spróbowałabym ich także z białą czekoladą lub lodami waniliowymi. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego i wiórków są intensywnie kokosowe.

Składniki:

mleko kokosowe (szklanka)

woda mineralna gazowana (ok. szklanki)

mąka pszenna

wiórki kokosowe (ok. garści wiórków)

szczypta soli

cukier puder (kilka łyżeczek)

olej (ok. łyżki)

jajo

+ do podania dżem ananasowy, wiórki kokosa lub kawałki kokosa, kulki wykrojone z melona

Mieszamy składniki na ciasto, tak by jego konsystencja była leista, lecz nie za bardzo – w razie zbyt gęstego ciasta dolewamy więcej wody lub mleka kokosowego. Mleko kokosowe którego ja używałam było z tych rzadszych, niektóre mają śmietankową konsystencję i w takim wypadku trzeba będzie użyć więcej wody. Smażymy naleśniki z obu stron, wylewając ciasto łyżką wazową na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Naleśniki podajemy z dżemem ananasowym posypane wiórkami kokosowymi.

Tagged with:
 

4 Responses to Kokosowe naleśniki z dżemem ananasowym

  1. dobi pisze:

    ten naleśnik zmusza do używania noża i widelca przy jedzeniu, nie jest to zwykły naleśnik ‚do ręki’! Serdecznie polecam, dobi-degustatorka

  2. slyvvia pisze:

    U mnie dzisiaj podobne śniadanie, tylko, że z dżemem figowym. Tropik rządzi na talerzu 😀

  3. wyglądają bardzo smacznie, fajne połączenie smaków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.