Prosty pomysł na kanapkę z dodatkiem balkonowej bazylii cynamonowej. Póki co, możecie zastąpić ją zwykłą bazylią, ale lepiej już teraz zasiejcie gdzieś tą cynamonową. Jest cudowna. Tak samo jak grillowany szczypior – przeze mnie podpatrzony u ojca, a przez ojca podpatrzony u Jamiego Olivera. Warzywa można przygotować na grillu, choć ja użyłam po prostu grillowej patelni.

Składniki:

pajda chleba

pomidor

szczypior

oliwa

sól, pieprz

bazylia cynamonowa

Pomidora kroimy w grube plastry i grillujemy na patelni grillowej. Do miseczki wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Szczypior kroimy w dość długie paski – szerokości mniej więcej pajdy chleba, lub mniejsze – można ugrillować szczypior w całości, jednak wygodniej będzie się jadło taki pociętyNamaczamy dokładnie w oliwie i również grillujemy. Pajdę chleba polewamy nieco oliwą, układamy na niej pomidory, szczypior i listki bazylii. Solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Tagged with:
 

One Response to Kanapka z grillowanym szczypiorem i grillowanym pomidorem

  1. Doctor pisze:

    Pyszna sprawa! Proste a tak znakomite :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.