Ze sklepów i stoisk zniknęły truskawki, porzeczki, wiśnie i czereśnie. Ananasy wróciły do swoich normalnych cen. Żadnych zagranicznych wycieczek z owocowymi bufetami na śniadania nie wygrałam. Pogoda za oknem paskudna. Pozostało tylko te małe – bo zaledwie 250. gramowe – pocieszenie borówkami i sok z grejfruta i limonek. Ale sok sobie wyciśniecie bez przepisów.

Składniki (na 2 porcje po 4 pancakes):

szklanka mąki

jajo

3/4 szklanki mleka

30 g masła rozpuszczonego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

200 gram borówek

miód akacjowy

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukry, proszek do pieczenia, dolewamy mleko i wbijamy jajo. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni, na której będziemy smażyć swoje placki – najlepiej niewielkiej, rozpuszczamy masło i rozpuszczone dolewamy do ciasta. Całość ponownie dokładnie mieszamy i dodajemy do niego garść borówek. Łyżką wazową wylewamy ciasto na patelnię i smażymy placki z obu stron. Usmażone układamy porcjami w stosy, oblewamy miodem i posypujemy resztą borówek.

Tagged with:
 

One Response to Pancakes z borówkami polane miodem akacjowym

  1. slyvvia pisze:

    Uwielbiam takie pancakes. Śliczne Ci wyszły 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.