Deser szybki, prosty i smaczny. Dla niektórych może być nieco za słodki, ale jego przesłodkość wynika chyba głównie z miodu. Papier ryżowy jest prostszy w obsłudze niż się wydaje – namoczyć, zawinąć, usmażyć w tempie ekspresowym. Do tego trzeba dodać obranie i pokrojenie bananów. To nie może trwać długo. Za bezpieczną pod względem zasładzalności porcję uznałabym trzy kawałki banana, można dodatkowo podać je z kulką niezbyt słodkiego loda lub sorbetu.

Składniki (na 6 kawałków):

banan

papier ryżowy (6 arkuszy)

cynamon (ok. łyżeczki)

miód

Banana przekrajamy wzdłuż na pół, każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 kawałki. Kawałki banana posypujemy cynamonem. Papier ryżowy traktuję nieco inaczej niż polecano na opakowaniu. Na dużej desce do krojenia o gładkiej powierzchni rozsmarowuję wodę, na mokrej desce kładę arkusz papieru i namaczam go dokładnie dłonią zwilżoną w wodzie – arkusz namaczany bezpośrednio w wodzie trzeba jeszcze przenieść i to zwiększa szanse na podarcie go. Na mokrym arkuszu (jeśli nie jest wystarczająco elastyczny – nie jest wystarczająco mokry) układamy kawałek banana i zawijamy w papier, już według  instrukcji z opakowania. Zawinięte układamy tak, by się nie stykały ze sobą. Smażymy na rozgarzanym oleju z obu stron (olej powinien sięgać minimum do połowy takiej „sajgonki”). Usmażone podajemy polane miodem.

Tagged with:
 

3 Responses to Banany smażone w papierze ryżowym polane miodem

  1. margot pisze:

    ale fajny patent

  2. krystyna pisze:

    Szczerze unikam gotowania i pieczenia, ale czasem muszę, jak i mam też ochotę na cos pysznego.
    Wtedy wybieram cos smacznego i Ważne! łatwego w wykonaniu.
    Twoje bananowe sajgonki bardzo mi przypadły do gusu. Mam akurat papier ryżowy.
    Zrobię…. Dzięki!!!

  3. […] surowej, sajgonki są dzięki temu specyficznie świeże i lekkie. Sposób zwijania sajgonek opisywałam (wraz z ilustracją) wcześniej tutaj. Papier ryżowy traktuję nieco inaczej niż polecano na opakowaniu. Na dużej desce do krojenia o […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.