Jak niedawno wspomniałam przy okazji robienia arancini nawróciłam się na ryż. Byle był to ryż do risotto! Czuję, że nadciąga era risotta, do ryżu dodać można cokolwiek, a gdy mamy gotowy bulion to przygotowanie dania jest błyskawiczne. Od przygotowania dania w proszku dzieli je co prawda kilka zalań, bo risotto należy zalać, zalać, zalać, zalać, zalać, ale otrzymamy nieporównalnie lepsze danie. Dziś w wersji nieco azjatyckiej, bo z grzybami mun (gotowanymi w bulionie) i porem. Ja lubię risotto z dodatkiem masła, ale jeśli checie nakarmić nim weganina to pominięcie masła jest wszystkim co należy zrobić, by danie stało się wegańskie.

Składniki (na 2 porcje):

ryż arborio  (szklanka suchego ryżu)

grzyby mun (kilka sztuk)

por

cebula

białe wino wytrawne (ok. pół szklanki)

bulion warzywny (kilka szklanek)

olej, masło

pieprz

Wstawiamy bulion, ja swój przygotowałam w wersji „na szybko” z suszonych warzyw, zielonej części pora, połowy cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Gotowały się w nim także grzyby mun (suszone wymagają namoczenia i ugotowania), solę bulion dopiero gdy jest gotowy. Grzyby kroimy w dużą kostkę, tak samo białą część pora i cebulę. Podsmażamy je na maśle z oliwą, po chwili dodajemy ryż i przesmażamy go, aż będzie przezroczysty. Bulion powinien cały czas być ciepły, lecz nie wrzący. Gdy ryż jest przezroczysty zmniejszamy ogień i podlewamy bulionem małymi porcjami oraz białym winem. Całość podlewania i gotowania trwa niecałe 20 minut (większość źródeł donosi, że 16-17 minut, ja osobiście jeszcze nie sprawdziłam). Po wyłączeniu ognia do risotto, najlepiej takiego, który ma jeszcze na sobie jakąś kałużę bulionu do wchłonięcia, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy danie pokrywką i odstawiamy na chwilę do wchłonięcia reszty płynów. Danie powinno być kleiste i kremowe. Jeśli używamy słonego bulionu to solenie potrawy jest zbędne, jednak można posypać gotowe danie świeżo zmielonym pieprzem.

Tagged with:
 

5 Responses to Risotto z porem i grzybami mun

  1. Doctor pisze:

    Risotto z porem… super! :) Bardzo mi się podoba!

  2. Emilia pisze:

    Robiłam już dwukrotnie i zamierzam włączyć ten przepis do jednego z moich ulubionych!
    Na prawdę bardzo smaczne danie!

  3. Michal pisze:

    Czy moze byc bulion z kostki?

    • kotkot pisze:

      Może być i z kostki. Ale to bulion nadaje większość smaku tej potrawie, więc warto przyrządzić go samemu z warzyw świeżych lub chociaż suszonych (a z suszonych wychodzi naprawdę ekspresowy bulion).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.