Ciężko zdecydować się na wytrawne naleśniki, kiedy w domu jest nutella. Ale dziś się udało. Forma pośrednia między pierogami z ziemniakami, a słodkimi naleśnikami. Farsz do naleśników jest pieprzny, z dodatkiem cebuli, pieczarek i czosnku. Doskonale komponuje się z pietruszką i z moim hitem sezonu – surówką z kiszonej kapusty, prostą, ale przez dodatek oleju rzepakowego nieco odmienioną. Ale o niej może innym razem. Podwójna porcja witaminy c kompensuje dość zapychaczową naturę tego dania.

Składniki (na 2 porcje): 

 mąka (2 szklanki)

mleko (szklanka)

woda gazowana (szklanka)

jedno jajo

olej (łyżka)

sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, cukier (mała łyżeczka każdego, cukier dodajemy, by ciasto się zarumieniło, nie rezygnujmy z niego nawet przy wytrawnych naleśnikach, tylko ograniczmy jego ilość)

suszony koperek (spora garstka, tyle, żeby nie gubił się w cieście)

Farsz:

ok. 4-5 ziemniaków przeciętnej wielkości

cebula (średniej wielkości)

kilka pieczarek

czosnek (2 ząbki)

sól, pieprz, koperek

masło (łyżeczka)

Składniki ciasta należy dokładnie wymieszać i usmażyć z niego naleśniki. By przygotować farsz, ziemniaki należy ugotować w mundurkach (jeśli macie niezbyt urodziwe ziemniaki o brzydkich skórkach, można je obrać). W czasie, gdy ziemniaki się gotują należy cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć na oleju (czosnek wrzucamy później, bo smaży się bardzo szybko, a zbyt mocno wysmażony gorzknieje). Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wraz z łyżką masła, pieprzem i solą (próbujcie ziemniaków i doprawcie wedle uznania) blenderem miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu do masy dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki i dokładnie mieszamy. Naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem (trzeba go dokładnie rozsmarować do brzegów, bo nie rozpłynie się po naleśniku jak dżem czy konfitura) i podajemy z pietruszką oraz surówką z kiszonej kapusty.

Tagged with:
 

3 Responses to Koperkowe naleśniki z ziemniakami

  1. Agata pisze:

    Chyba znalazlam moj jutrzejszy obiad <3

  2. stoplamek pisze:

    zrobiłam, zjadłam, bardzo smakowało :) dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.