Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu babeczki naleśnikowe. Podpatrzone u Jamiego Olivera w wersji wytrawnej (jeszcze do zrobienia), przetestowane zostały póki co w wersji wyłącznie słodkiej. Kruche, delikatnie słodkie ciasto świetnie komponuje się ze wszelkimi mniej lub bardziej słodkimi dodatkami – u mnie puddingi podawane są z wiśniami w syropie i z powidłami śliwkowymi. W środku są puste więc dodatki znajdują dla siebie miejsce.

Składniki (na 12 puddingów):

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka (można zastąpić płynną śmietaną, puddingi będą wtedy bardziej puszyste w środku)

1 jajo

szczypta soli

cukier, cukier waniliowy (po płaskiej łyżeczce każdego)

+ do podania: powidła śliwkowe, wiśnie w syropie (lub np. nutella, marmolada z pomarańczy, konfitury, dżemy, itp., wedle uznania)

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (najpierw jajo, na końcu mąka – łatwiej będzie się mieszało) i miksujemy na gładką masę. Można połączyć składniki także w inny sposób. Ciasto wylewamy do niezbyt głębokiej muffinowej formy, do połowy wysokości jej zagłębień. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12-16 minut, aż urosną i się lekko zarumienią. Podajemy z konfiturami, powidłami, dżemami, czekoladą, owocami w syropie.

Tagged with:
 

5 Responses to Yorkshire puddingi na słodko z wiśniami i powidłami

  1. Aurora pisze:

    Bajeczne i świąteczne 😀

  2. witaminkaa pisze:

    No to masz mnie!:) Uwielbiam proste i smaczne przepisy:) Tego przepisu szukałam.

  3. weroniczka pisze:

    naprawdę tak krótko się je piecze? : ) przejrzałam wiele przepisów i w każdym czas pieczenia był o wiele dłuższy, ale Twój przepis mnie zaintrygował, lubię jak coś jest smaczne i szybkie 😀

    • kotkot pisze:

      tak, te ciacha są błyskawiczne – ale to takie babeczkowe naleśniki, więc nie ma tam za dużo do upieczenia ;D dla pewności – w końcu każdy piekarnik jest trochę inny – radzę obserwować jeszcze znaki zewnętrzne, czyli czy po tym czasie urosły i lekko się zarumieniły

  4. weroniczka pisze:

    aaa, uwielbiam Cię! 😀 upiekłam dzisiaj, co prawda ze względu na dietę bezglutenową użyłam mąki owsianej, ale i tak były pyszne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.