W końcu doprosiłam się wersji gulaszowej „dla dzieci” – w domu panuje podział na mięsożernych rodziców + kota i niemięsożerne dzieci. Gulaszowa to właściwie skrót od zupy gulaszowej, ale konsystencją jakby bliżej jej do ragoût niż do typowej zupy. Ja nie traktuje jej w kategoriach zupy. Za mało pływa jak na zupę. Gulaszowa to propozycja w sam raz na czas jesienno-zimowy, jest sycąca, ciepła, treściwa. A kto pragnie większego rozgrzania może dorzucić do niej nieco ostrej papryki.

Składniki (na 2-3 porcje): 

papryki (2 sztuki, najlepiej żółta i czerwona)

cebula (1 duża)

czosnek (3 ząbki)

podgrzybki lub pieczarki (kilka sztuk)

ziemniaki (3 sztuki typowej wielkości)

pomidor (1 duży lub 2 średnie)

oliwa

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka w proszku

+ opcjonalnie zioła, np. pietruszka lub zioła prowansalskie, zależnie od nastroju, fantazji i upodobań

woda

Cebulę, paprykę, ziemniaki, pomidora kroimy w grubą kostkę. Czosnek siekamy, nóżki grzybów kroimy w „kostkę”, ich kapelusze na pół lub ćwiartki. Na oliwie podsmażamy pieprz, cebulę, paprykę i grzyby, gdy się zeszklą dorzucamy czosnek. Całość zalewamy wodą tak, by ta ledwo przykrywała zawartość garnka. Solimy sporą szczyptą soli, dodajemy dwa, trzy liście laurowe, dosypujemy nieco ziela angielskiego i dodajemy zioła jeśli mamy ochotę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i znów zalewamy wodą, tak by ta zakryła zawartość garnka, ale ledwo co. Gotujemy około 15 minut – ziemniaki muszą zmięknąć. Do ugotowanej gulaszowej dodajemy sporą ilość słodkiej papryki w proszku, pokrojonego pomidora i łyżeczkę koncentratu pomidorowego, zostawiamy ją jeszcze na chwilę na wyłączonym palniku by pomidor się nieco rozpadł, a smaki połączyły. Gotowe!

Tagged with:
 

3 Responses to Warzywna gulaszowa

  1. joanna pisze:

    Zrobiłam, pyszna była:) od siebie dodałam szczyptę tymianku i octu balsamicznego
    dzięki za inspirację, Twoje przepisy zawsze smakują
    pozdrawiam ciepło:)

  2. MS pisze:

    Świetna nawet bez grzybów :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.