Są dwa rodzaje ludzi. Ludzie, którzy lubią rodzynki i ludzie, którzy ich nie lubią. Jedni jedzą sernik wydłubując rodzynki, inni (młodzi i nieświadomi jeszcze ser-nikowego nomen omen) jedzą rodzynki wydłubane z sernika. Przy stole zawsze sadzajmy ich obok siebie. Ja kocham i rodzynki i penkejki. Pancakes same w sobie są dość wytrawne, z dodatkiem rodzynek zyskują na słodkości. Są moją błyskawiczną alternatywą dla maślanych bułeczek z rodzynkami. Doskonale smakują polane syropem klonowym.

Składniki (na 6 pancakes):

1 szklanka mąki

3/4 szklanki mleka

1 jajo

garść rodzynek

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka masła

Mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, dolewamy do tego mleko i energicznie mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania gładkiej masy i dosypujemy garść rodzynek. Na patelni, na której będziemy smażyć penkejki topimy masło i dodajemy do ciasta. Ostrożnie mieszamy i przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym (by masło się nie przypalało). Smażymy niewielkie placuszki z ciasta i podajemy ułożone na sobie. Penkejki można podawać polane syropem klonowym.

Tagged with:
 

One Response to Pancakes z rodzynkami

  1. santo pisze:

    Bardzo puszyście wyglądają na zdjęciach…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.