To prawdziwe danie w pięć minut. Kiszoną kapuste, jeśli jest dobra, można wyjadać prosto z wiaderka. Jest więc troche niepodatna na eksperymenty, ale eksperyment z sajgonkami nie zajmuje wiele więcej czasu, niż wyjedzenie jej z owego wiaderka (lub w czym tam przynosicie ją do domu, moja ulubiona występuje w wiaderkach). Kiszona kapusta w stanie (prawie) surowości, otoczona chrupiącym papierem ryżowym świetnie komponuje się z ostrym sosem.

Składniki: 

papier ryżowy (tyle arkuszy, ile chcecie sajgonek, nie zrażajcie się dośc wysoką ceną opakowania, jest w nich naprawdę dużo arkuszy)

kiszona kapusta (ja używałam takiej z marchewką i bez kminku, około 1-2 widelce na porcję – łyżką nie wyliczysz sczepionej  kapusty)

Kapustę można przed zawinięciem nieco wycisnąć z „wody”, odparować lub podsmażyć. Ja używałam zupełnie surowej, sajgonki są dzięki temu specyficznie świeże i lekkie. Sposób zwijania sajgonek opisywałam (wraz z ilustracją) wcześniej tutaj. Papier ryżowy traktuję nieco inaczej niż polecano na opakowaniu. Na dużej desce do krojenia o gładkiej powierzchni rozsmarowuję wodę, na mokrej desce kładę arkusz papieru i namaczam go dokładnie dłonią zwilżoną w wodzie – arkusz namaczany bezpośrednio w wodzie trzeba jeszcze przenieść i to zwiększa szanse na podarcie go. Na mokrym arkuszu (jeśli nie jest wystarczająco elastyczny – nie jest wystarczająco mokry) umieszczamy kapustę, formując ją w kształt jaki ma przybrać sajgonka – w tym przypadku zrobiłam sajgonki podłużne – i zawijamy według instrukcji z opakowania (bananowy przedruk własny instrukcji). Przed smażeniem układamy je na suchej powierzchni deski, tak żeby nie stykały się ze sobą i pozwalamy im wyschnąć (nie trwa to długo). Smażymy na  głębokim, rozgrzanym oleju do zarumienienia (olej niech sięga przynajmniej do połowy sajgonki, ale najlepiej będzie pozwolić im popływać). Podajemy z ostrym sosem.

Tagged with:
 

3 Responses to Sajgonki z kapustą kiszoną

  1. JT pisze:

    FUSION

  2. Kasia Znana pisze:

    Właśnie poszukuję przepis na sajgonki. Całkiem proste się te wydają 😉 Super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.