Zazwyczaj zajadam swoje tosty francuskie na słodko, ale w wydaniu wytrawnym również są bezbłędne, a do tego bardziej wartościowe pod względami odżywczymi. Już broniłam tostów z dżemem jako lepszego wyboru śniadaniowego od lukrowanej drożdżówki, gdy tosty wieńczą świeże warzywa i kiełki będzie to zupełnie zbędne. Moim kiełkowym ulubieńcem ostatnio są kiełki lucerny, są w swoim smaku bardzo świeże i wiosenne, lekko słodkie. Nie tak dawno kiełki stały się źródłem postrachu, nie sądze by było warto rozpisywać się na ten temat, ale warto wtrącić dwa zdania. Z tą sprzedawaną żywnością ogólnie bywa różnie. Kiełki możemy wyhodowac sobie na parapecie.

Składniki (na 2 tosty):

dwie kromki chleba pszennego (ja najbardziej lubię te „kwadratowe” w swym kształcie, często do tostów francuskich używam pieczywa tostowego, ale taki „zwykły” chleb będzie smaczniejszy, używany przez was chleb może być czerstwy – tosty francuskie to świetny pomysł na wykorzystanie nieco podsuszonego pieczywa)

jajo (jedno duże, najlepiej oznaczone 0 lub 1)

mleko (dwie łyżki stołowe)

szczypta soli

olej

+ do podania: pomidor (jeden średniej wielkości), 1/4 papryki czerwonej, kilka świeżych listków bazylii, nieco kiełków lucerny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, oliwa

W płytkiej miseczce roztrzepujemy jajo z mlekiem i szczyptą soli. Maczamy w niej z obu stron chleb (musi nasiąknąć jajkiem) i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju – można dodać do niego masło, ale masło szybko się przypala więc ja smaże swoje tosty na samym oleju. W czasie gdy tosty się rumienią (muszą być złociste) kroimy w drobną kostkę pomidora i paprykę. Myjemy listki bazylii i płuczemy kiełki. Warzywa spryskujemy octem balsamicznym, solimy i doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Na usmażonych tostach układamy warzywa, bazylię i kiełki i skrapiamy je oliwą.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.