No dobrze, moja kanapka jest z ogórkiem kiszonym, ale to wersja z małosolnym podbiła me serce. A między ogórkiem kiszonym a małosolnym droga krótka, acz jednokierunkowa. Idealnie smakuje na ciemnym pieczywie, wszelkie grahamki i chleby razowe sprawdzą się tu świetnie. Ogórek małosolny i rzodkiewka to połączenie przeidealne! Moje bezmięsne, bezserowe i bezmaślane kanapki wciąż budzą duże zainteresowanie – no bo jak to, kanapka bez masła! Bardzo prosto, w tym przypadku z oliwą. Oczywiście sposóbów na okiełznanie ewentualnej suchości pieczywa jest dużo więcej, ale do nich jeszcze wrócę.

 Składniki:

pieczywo – najlepiej ciemne, razowe, graham, ale może być także ciabatta lub zwykła pszenna bułeczka

2-3 rzodkiewki

1-2 ogórki małosolne (lub kiszone)

świeży koperek (2 gałązki)

oliwa (do skropienia pieczywa)

sól, pieprz

Bułkę przekrajamy, oba kawałki polewamy oliwą (niech pokryje większość kromki) i solimy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w plasterki, układamy na pieczywie, a między nimi umieszczamy spore pęczki koperku. Posypujemy całość świeżo mielonym pieprzem. I gotowe! Można oczywiście przyrządzić takie kanapki na wynos, jeśli kanapki nie będą leżakować naprawdę długo to oliwa im nie zaszkodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.