Tosty francuskie jako idealnie szybkie śniadanie często wygrywają poranny konkurs. Można je przyrządzić na wiele sposobów, wszystkich jeszcze nie przetestowałam (tosty z chałki czy portugalskie rabanadas!). Przyrządzone z pszennej bułki będą niezwykle puszyste („Co to za penkejki?”). Można je podać również na słodko, ale ja swoje zjadłam ze szpinakiem i pieczarkami.

 

Składniki (na 2 porcje):

2 bułki pszenne

2 jaja

1 łyżka mleka

szczypta soli

+ do podania: szpinak (ja użyłam mrożonego w brykietach, około 6-7 brykietów na dwie porcje), mała cebula, kilka ząbków czosnku, 4-5 pieczarek, olej do smażenia, sól, pieprz

Szpinak rozmrażamy. Cebulę, pieczarki i czosnek kroimy w dość grubą kostkę. Przesmażamy – najpierw do zarumienienia cebulę i pieczarki, a gdy te się zarumieną dorzucamy czosnek. Po chwili (czosnek nie może się przypalić!) dorzucamy szpinak i całośc przesmażamy, aż odparuje woda (jeśli używacie świeżego szpinaku to szybciej „oklapnie” podlany odrobiną wody na patelni). Usmażony szpinak odstawiamy i przechodzimy do przyrządzenia tostów. W miseczce rozbełtujemy dwa jaja ze szczyptą soli i łyżką mleka. Bułki przekrajamy na pół, rozgrzewamy patelnię. Połówki bułek maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron na złoto, lekko dociskając. Na usmażone tosty nakładamy szpinak. Gotowe!

Tagged with:
 

2 Responses to Puszyste tosty francuskie z bułki pszennej ze szpinakiem i pieczarkami

  1. olka pisze:

    zrobiłam, naprawdę pyszne. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.