To moje pierwsze podejście do truskawek w wersji wytrawnej – miało do niego nie dojść, bo zimowe truskawki odnalezione w lodówce okazały się wyjątkowo słodkie i bardzo do zjedzenia. Zauroczona roszponką (ah ci wegetarianie cieszący się z zielska!) postanowiłam jednak wykorzystać rzadki fakt występowania smaku w truskawkach pozasezonowych. Wyszło oczywiście smacznie i  oczywiście szybko.

Składniki (na jedną dużą porcję): 

2 garście roszponki

garść truskawek

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli, szczypta cukru

pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Roszponkę i truskawki myjemy. Truskawki kroimy w ćwiartki, liście roszponki z grubsza rozdzielamy. Mieszamy ze sobą w misce. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy oliwę, ocet, sól i cukier. Powstałym sosem polewamy sałatkę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Gotowe!

 

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.