Zaczyna się sezon na lekkie obiady – prezentowane dziś danie nada się na taki lekki obiadek doskonale. Sałatkę prezentował Jamie Oliver, ja oglądając jego program na szybko nakreśliłam co, by później  stworzyć własne jak. Mogą więc istnieć pewne rozbieżności pomiędzy naszymi sałatkami, ale mogę was zapewnić, że ta wersja jest na pewno pyszna (zapewne gdybyście trzymali się wytycznych Jamiego także nie mielibyście na co narzekać). Sałatkę można podać i na ciepło i na zimno.

Składniki (na 2 duże porcje lub 4 małe):

kuskus (3/4 szklanki suchego)

cukinia (niewielka)

papryka czerwona (2 sztuki)

kilka szparagów (zielone będą najsmaczniejsze, ja miałam akurat białe)

pęczek szczypiorku

pół pęczka naci pietruszki

oliwa, sól, pieprz

Paprykę (umytą, w całości) opiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C – jej skórka powinna ściemnieć. Upieczoną wrzucamy do papierowej torby. W międzyczasie przygotowujemy szparagi – ja swoje ugrillowałam na patelni grillowej, tak robił Jamie, ale w mojej opinii lepsze są gotowane. Możecie je grillować (są wtedy specyficzne, chrupiące i o mocniejszym smaku), możecie je ugotować. Białe szparagi należy dokładnie obrać – bywają łykowate i ułamać zdrewniałe końcówki. Szparagi grillujemy lub gotujemy w wodzie z dodatkiem soli około 15 minut, ustawione tak, by ich główki wystawały ponad powierzchnię wody – jeśli nie macie do tego odpowiednio wysokiego i wąskiego garnka, to zwiążcie szparagi sznurkiem i wstawcie do garnka pionowo. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Kuskus zalewamy gorącą wodą ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Cukinię kroimy wzdłuż w grube plastry i grillujemy lekko skropione oliwą na patelni grillowej. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Upieczoną paprykę wyjmujemy z papierowej torebki i obieramy ze skórki (będzie to łatwiejsze dzięki wcześniejszemu użyciu torebki), usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Ugrillowaną cukinię kroimy w kostkę o podobnej wielkości, ugotowane szparagi również kroimy. Mieszamy kuskus z warzywami, szczypiorkiem i pietruszką, skrapiamy obficie oliwą, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Gotowe!

Tagged with:
 

One Response to Sałatka z kuskusem, grillowaną cukinią, szparagami i pieczoną papryką

  1. cukrowa pisze:

    w ogóle lowe miliard w tej wersji z wczoraj! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.