Kolejna odsłona mojego podejścia w stronę lubienia ryżu – stwierdzam powoli, że niemalże każda inna forma, niż ugotowany w wodzie ryż z torebki, jest smaczna. Jeśli więc wydaje ci się, tak jak mi kiedyś, że ryżu nie lubisz, być może się mylisz. Zapieczony w mleku kokosowym jest wręcz przepyszny. Z zapiekanek w mleku kokosowym powstało jeszcze kilka wartych polecenia propozycji, ale o nich innym razem.

Składniki (na 4 porcje):

200 gram ryżu basmati

puszka mleka kokosowego

2 marchewki

garść fasolki szparagowej

garść szparagów (użyłam białych, ale zielone też będą oczywiście bardzo smaczne)

sól, pieprz czarny, pieprz cayenne lub chilli, cukier

Wszystkie warzywa myjemy, szparagi i marchew obieramy. Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy wszystkie warzywa (nie muszą być ugotowane do końca, dogotują się później w ryżu) w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ja ugotowałam wszystkie w jednym garnku). Po ugotowaniu marchew kroimy w słupki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, szczyptą cukru, pieprzem czarnym i odrobiną (z odrobiną nie będzie jeszcze ostro, jeśli chcecie na ostro, to oczywiście sypnijcie więcej chilli) pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy i przykrywamy – jeśli naczynie nie ma własnego przykrycia, to folią aluminiową. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż ryż wchłonie całe mleko kokosowe (ok, 1,5 godziny). Możemy przypiec ryż z góry – ostatnie 5-10 minut piekąc go bez przykrycia.

Można także przygotować ryż „na później”. W tej wersji ryżu nie musimy dopiekać do końca, możemy podpiec go (ok. godziny) i zostawić na jakiś dłuższy czas (w moim przypadku było to kilka godzin lub noc) w ciepłym piekarniku pod przykryciem, a on w tym czasie wchłonie resztę mleka kokosowego.

 

Tagged with:
 

2 Responses to Ryż ze szparagami, marchewką i brokułem zapiekany w mleku kokosowym

  1. Mleko kokosowe uwielbiam i z zaskoczeniem odkrywam, że raz otwarte nie zmarnuje się w lodówce.

    • kotkot pisze:

      te dania z ryżem ratują sytuacje, też już przerabiałam etap reszty puszki ;D później naturalnie był „dziś wszystko z mlekiem kokosowym”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.