Szparagi są takie dobre same w sobie, że ciężko z nimi cokolwiek zrobić. Częsty problem ze świeżymi warzywami! Tym razem przebrnęłam przez dużo samych szparagów i szparagów z sadzonym jajem (śniadaniowy mistrz świata!) i udało się dojść do etapu zrobienia z nimi czegoś nowego. Padło na proste połączenie – makaron mocno czosnkowy i mocno maślany, z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.

Składniki (na 1 porcję):

makaron spaghetti 100 g

szparagi zielone 9-10 sztuk

czosnek 6-7 ząbków

pomidory koktajlowe 2-3 sztuki

łyżka masła

sól

pieprz

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – po ugotowaniu makaronu muszą być już gotowe. Szparagi myjemy i obieramy, czosnek obieramy i kroimy w dość duże plastry. Na suchą patelnię wrzucamy szparagi, i podlewamy niewielką ilością wody, by się delikatnie podgotowały. Gdy woda prawie wyparuje dodajemy masło i czosnek. Gdy masło się rozpuści, a czosnek nadal będzie blady, dodajemy do nich makaron i energicznie mieszamy. Całość podsmażamy jeszcze moment. Podajemy ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.

Tagged with:
 

3 Responses to Spaghetti ze szparagami, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

  1. natalcia pisze:

    Szkoda, że znalazłam tego blooga tak póżno a sezon szparagowy dobiega konca. Przepis wygląda wyśmienicie i zawiera wszystkie moje ulubione składniki!!! Palce lizać -zrobię to na pewno :)a na blooga bedę zaglądać regularnie :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do mnie -początkującej bloogerki 😉

    http://deliciouseating.bloog.pl/

  2. Paula pisze:

    Kolejny rok i kolejny raz wracam do wyśmienitego przepisu! Jak zobaczyłam szparagi w pobliskim warzywniaku, pierwsze o czym pomyślałam to to spaghetti! Dzięki Kochana <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.