Sezon na świeży groszek jest moim ulubionym. Ten mrożony nie jest zły, ale świeży groszek to jednak świeży groszek. Lepsza klasa. Śniadania i obiady mogą być teraz dla mnie siatą groszku do łuskania. Na taką kolację nie ma szans – groszek nie dotrwa do wieczora. Z miętą w risotto mój sezonowy ulubieniec zgrywa się doskonale. Przygotowanie risotto „prawdziwego” jest być może nieco pracochłonne – dla efektu trzeba się nad ryżem nastać, ale już czasowo jego przygotowanie wychodzi bardzo podobnie do wszelkich dań „a’la risotto”. Różnica w smaku jest duża, więc zadbajcie o wszystkie szczegóły – odpowiedni ryż i smaczny bulion, najlepiej bez wzmacniaczy smaku i postójcie te kilkanaście minut z chochlą w pogotowiu. Warto!

Składniki (na 2 porcje):

100 gram ryżu arborio

1 cebula

zielony groszek (ok. 2 garści, najlepszy będzie świeży lub mrożony, ten z puszki ma już zmieniony smak)

świeża mięta (3-4 gałązki)

bulion warzywny

białe wytrawne wino

pieprz czarny

 Przygotowujemy bulion. W dużym stopniu to smak bulionu decyduje o smaku całego risotto, więc warto przygotować go z warzyw świeżych lub suszonych, nie zaś z kostek rosołowych. Bulion solimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, groszek łuskamy lub rozmrażamy – użyjcie świeżego lub mrożonego groszku, konserwowy ma całkiem inny smak. Liście mięty myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Przesmażamy na maśle cebulę, po chwili dodajemy ryż. Całość podsmażamy, aż ryż nie stanie się „przezroczysty”. Po tym czasie zalewamy ryż bulionem, nieco nad jego poziom. Gdy ryż wypije dolany bulion dolewamy go po chochelce. Do dania można dodać także lampkę białego, wytrawnego wina. Dolewamy bulion, dopóki ryż go „pije”, nie stanie się miękki i kleisty. Gdy ryż będzie już miękko-kleisty, a na jego powierzchni zostanie jeszcze troche bulionu, wyłączamy palnik, dodajemy do ryżu groszek i porwane liście mięty. Całość mieszamy, dodajemy łyżkę masła i pozostawiamy na chwilę całość pod przykryciem. Gdy płyny się wchłoną, a masło rozpuści risotto jest gotowe. Ryżu nie doprawiamy, gdyż to bulion ma nadawać mu smak. Nałożone posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ryż można podawać ze starkowaną skórką cytryny (ta ze zdjęć jest efektem zaginionej tarki i była tylko częściowo jadalna), doskonale smakuje z białym winem. Smacznego!

Tagged with:
 

2 Responses to Risotto z zielonym groszkiem i miętą

  1. Zu pisze:

    Veni, vidi, amare.
    I Kototonię też!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.