Przygotowana była do sałatki z pomidorami i limonką, ale będzie się komponować z ogromną ilością innych sałatek i potraw. Wykonanie własnej czosnkowej bagietki jest szalenie proste i szybkie. Szczególnie przy użyciu gotowej bagietki. Można przyrządzić ją także na grillu!

Składniki: 

bagietka

zioła świeże lub suszone

czosnek (ilość ząbków wedle uznania, ja użyłam czterech na pół bagietki)

oliwa

Myjemy i siekamy zioła, jeśli używamy świeżych. Czosnek wyciskamy przez praskę – nie trzeba go nawet obierać.  Mieszamy zioła i czosnek w sporej ilości oliwy. Bagietkę regularnie nacinamy na kilka centymetrów. Mieszankę ziół i czosnku wcieramy w zagłębienia. Zwilżamy papier do pieczenia i zawijamy weń bagietkę. Układamy na grillu lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia (parę minut). Jeśli przygotowujemy bagietkę na grillu trzeba pamietać, by ją obrócić w trakcie grillowania.

Tagged with:
 

One Response to Bagietka czosnkowo-ziołowa

  1. amiss pisze:

    Strasznie dawno takiej nie robiłam. I teraz mam na nią smaka. Aż mi w brzuchu zaczęło burczeć (naprawdę:). Uwielbiam rzeczy proste a pyszne. Grill żaden się u mnie nie szykuje, więc muszę się chyba piekarnikiem poratować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.