Posiadanie działki pozwoliło mi ich w końcu skosztować! Podobno można takie kwiaty dostać i w zwykłej sprzedaży, raczej na wszelkiej maści targach niż sklepach, można o nie podpytać hodowców, którzy sprzedają swoje cukinie, dopytać w warzywniaku. Albo wysiać sobie na przyszłość trochę cukinii w doniczkach na balkonie. Albo wyjechać na wakacje do jakiegoś kraju, w którym nie ma takich problemów (Włochy, Meksyk! chciałoby się! w Meksyku nazywają je podobno kwiatami dyni i to by się zgadzało… na działce grządke dalej od cukinii mam wysianą dynie i jej kwiaty nie różnią się od cukiniowych, można stosować zastępczo) i kwiaty cukinii można kupić zwyczajnie! Czasem zdarzają się kwiaty cukinii wraz z małymi cukiniami (żeńskie, bierzemy wtedy razem z cukinią, ona nie urośnie po zerwaniu kwiata! męskie kwiaty można rwać, a cukinia będzie i tak rosła), możemy je wtedy usmażyć wraz z kwiatami. Ja znalazłam jeden taki żeński egzemplarz, ale cukinia oderwała się od kwiata. W smaku smażone kwiaty cukinii są ulotne, delikatne, takie kwiatowe! Jak dla mnie dobrze komponują się z ostrym sosem i nieco doprawionym ciastem. I zawijasową sałatką z cukinii z kolendrą!

Składniki na sałatkę z cukinii:

1 średniej wielkości cukinia

1 mała cebula

kilka gałązek świeżej kolendry

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Najpierw warto przygotować sałatkę. Ma wyjątkowo „świeży” smak, dodatek kolendry jest idealny, ale jeśli jej nie lubicie możecie zastąpić ją innymi ziołami lub np. koperkiem. Cukinie myjemy i obierakiem do warzyw ścinamy jej płaty do miski. Siekamy cebulę oraz kolendrę, dodajemy do cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy oliwę. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem formujemy z płatów cukinii zawijaski i stawiamy je na talerzu. Takie zawijaski można zjeść również pałeczkami!

Składniki na kwiaty cukinii w cieście:

kwiaty cukinii

szklanka mąki

3/4 szklanki zimnej wody

1 jajo

szczypta soli, pieprzu, cukru, imbiru, chilli

+ ostro-słodki sos do podania

Kwiaty cukinii dokładnie myjemy, usuwamy z ich środków pręciki i osuszamy na ręczniku papierowym. By przygotować ciasto mieszamy mąkę, zimną wodę, jajo i przyprawy. Ciasto powinno wyjść raczej gęste. Zanurzamy w nim wcześniej przygotowane kwiaty cukinii i smażymy na złoto na głębokim oleju. Układamy na talerzu obok cukiniowych zawijasków. Podajemy same lub z sosem – mi bardzo pasuje do nich sos słodko-ostry.

 

Tagged with:
 

3 Responses to Kwiaty cukinii smażone w cieście i sałatka z cukinii

  1. joanna pisze:

    Szczerze uwielbiam Twój blog!:) nie mogę się doczekać każdego kolejnego wpisu. Wiele przepisów wypróbowałam.
    Pozdrawiam:)
    A na podkarpaciu jesień..

    • kotkot pisze:

      miło mi bardzo ;D to mogę zdradzić, że następna będzie kukurydza, która smakuje nawet kotom ;D w Gdańsku też raczej jesień, a prawie całą letnią pogodę spędziłam poza nim

  2. Kasia Znana pisze:

    W takich momentach żałuję, że nie mam kawałka ziemi 😉
    Z chęcią bym spróbowała takie kwiatuszki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.