Bataty są takie jesienne w swych barwach! Upieczone smakują doskonale – chrupkie z zewnątrz, mięsiste w środku, słodkie na swój batatowy sposób. Ja swoje podałam w prosty sposób – z sałatką z kapusty pekińskiej z oliwkami (mówiłam, że teraz będą wszędzie!) i keczupem doprawionym tymiankiem. Można przygotować do nich np. sos z dyni lub lekki sos selerowo-pomidorowy z tymiankiem. Myślę, że świetnie będą do nich pasować wszelkie azjatyckie sosy na bazie chilli, szczególnie te słodko-ostre. Można też zajadać je same, bez towarzystwa sosu, nie przyprawia się ich w żaden wymyślny sposób, jednak same w sobie są pełne smaku.

Składniki (na 2 porcje):

3 bataty

oliwa

sól, pieprz, papryka ostra, tymianek

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bataty obieramy i kroimy w dość grube połówki talarków – najlepiej by wszystkie kawałki miały jednakową grubość. Pamiętajcie, że w czasie pieczenia staną się cieńsze! Wykładamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, polewamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i papryką. Po ok. 20 minutach odwracamy bataty na drugą stronę, polewamy je oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy kolejne 20 minut – jeśli bataty nie są wystarczająco przyrumienione, to zmieniamy tryb w piekarniku na opiekanie od góry na ostatnie parę minut. Świetnie smakują w towarzystwie prostej surówki z kapusty pekińskiej i oliwek. Smacznego!

Tagged with:
 

3 Responses to Frytki z pieczonych batatów

  1. Nina pisze:

    dodaję do nich zamiast tymianku sporą ilość cynamonu i też są cudowne!

  2. Sweetfairy pisze:

    właśnie zrobiłam takie frytasy… są pyszne i zajadam je z surówką z selera… mmmmm…

  3. […] w grahamce z hummusem także będzie pyszny. A jeśli sie odważycie, to podajcie je z pieczonymi frytkami z batatów posypanymi kminem – pasują doskonale, ale ciężko potem o […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.