Jakie powinno być śniadanie? Szybkie, smaczne, sycące, nieskomplikowane. Takie właśnie jest to danie. Sprawdzi się nie tylko jako śniadanie, może być też szybkim obiadem lub niezbyt rozsądną kolacją. Jeśli ryż macie już ugotowany to jest wręcz błyskawiczne w przygotowaniu. Nadaje się świetnie do „czyszczenia” lodówki z niedojedzonego, białego ryżu. Jego poziom skomplikowania równy jest zrobieniu jajecznicy. Jeśli zaś ugotowanie ryżu przed wami, to proponuję byście w tym czasie wycisnęli sok ze świeżych pomarańczy – będzie stanowił fantastyczne dopełnienie tego prostego dania. To jedno z tych idealnie skomponowanych, kilkuskładnikowych dań. Sama dziwię się, że ryż może mi aż tak smakować i to w tak prostym wydaniu. Polecam!


Składniki (na 2 porcje):

biały ryż (100 g)
2-3 jaja
cebula
sos sojowy, biały pieprz
garść groszku (mrożonego lub świeżego, konserwowy to inny smak!)

Gotujemy ryż. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Jaja mieszamy w miseczce i smażymy na dużej ilości oleju zwartą w konsystencji jajecznicę. Nie solimy jej, danie doprawimy później sosem sojowym. Zdejmujemy usmażoną jajecznicę na talerzyk. Na tej samej patelni (lub woku, jeśli posiadacie) szklimy cebulę i podsmażamy chwilę z groszkiem. Możecie wrzucić zmrożony groszek, nie potrzeba mu wiele, by doszedł do stanu jadalności. Do wszystkiego dorzucamy ryż, mieszamy i całość smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy danie sosem sojowym i białym pieprzem. Do podsmażonego ryżu dodajemy (jeszcze na patelni) jajecznicę i całość mieszamy. Danie doskonale smakuje w towarzystwie świeżego soku z pomarańczy! Możecie posypać je także świeżą nacią pietruszki lub pokrojonym porem. Smacznego!

 

Tagged with:
 

4 Responses to Smażony ryż z jajkiem i groszkiem

  1. Kamciss pisze:

    Mmm lekkie i jakie kolorki :)

  2. Vegan Monkey pisze:

    Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej „Kiełkuj kiełka!”.
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

  3. Kaja pisze:

    Robiłam sobie dzisiaj na obiad. Generalnie mi nie smakowało (robiłam bez groszku, bo nie przepadam szczególnie).

    • kotkot pisze:

      z groszkiem jest zdecydowanie najsmaczniejsze, mam potwierdzone głosy wielkich anty-fanów tego warzywa i w tym daniu je zjadają. ja czasami dodaję do tego ryżu jeszcze podsmażoną marchew i surowy por, może takie zestawienie mniej straci na braku groszku albo może w takim zestawieniu groszek będzie mniej drażnił ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.