Ostatnio często jestem kulinarnie leniwa. W praktyce oznacza to, że nie pamiętam kiedy gotowałam choćby makaron. Obok wszelkich prosto przyrządzanych warzyw (pieczone!) pojawia się w mej kuchni dużo tortilli. Gotowych, bo robienie ich samodzielnie póki co zakończyłam półsukcesem połączonym z pełnią bałaganu i niespieszno mi do powtórek. Taka z surówką i kotletem z soczewicy to prawdziwy hit. Albo z hummusem! Świetnym pomysłem jest także podanie w tortilli zwykłej jajecznicy. Dla mnie jajecznica bez pieczywa nie istnieje, a jajecznica w tortilli to jedyny wyjątek od tej reguły. Można też przyrządzić jajecznicę i podać ją z podsmażoną tortillą w charakterze pieczywa. Ja wybrałam zawiniętą.

Składniki (na 2 porcje):

2 tortille

4 jaja

sól, pieprz (możecie użyć białego pieprzu, będzie estetycznie)

keczup (jak kto lubi, ja lubię jeść jajecznicę z keczupem i często to ludzi dziwi, ale wielu z nich się później przekonuje – ja sama się dziwiłam temu połączeniu, a teraz jest dla mnie klasyczne)

zielenina (u mnie pietruszka i rzeżucha)

+ opcjonalnie dowolne jajecznicowe dodatki, co lubicie – pomidory, pieczarki, cebula

Do miseczki wbijamy cztery jaja i mieszamy je z solą i pieprzem. Zieleninę myjemy i siekamy. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy na niej tortille – tak by zmiękły, ale nie były za bardzo chrupiące, bo chrupiące będą się łamać przy składaniu. Odkładamy je na talerze. Na patelnię nalewamy sporą ilość oleju i wlewamy masę z jaj. Obracamy patelnią przemieszczając ścięte partie jajecznicy z tymi wciąż płynnymi, a gdy jajecznica jest już nieco ścięta zaczynamy mieszać ją drewnianą szpatułką. W tortillach lepiej sprawdza się jajecznica w większych, „omletowych” płatach – stąd mieszanie całą patelnią i unikanie robienia zbytniego zamieszania przy mieszaniu. Tortille polewamy keczupem, nakładamy na nie jajecznice i posypujemy zieleniną. Składamy i podajemy od razu. Smacznego!

Tagged with:
 

5 Responses to Jajecznica w tortilli

  1. Kamciss pisze:

    Proste, a jednocześnie pomysłowe- super :)

  2. Justyna pisze:

    Kurcze już się napaliłam, że będę miała fajny przepis na tortille, a tu nie. ehhh… ;((

    • kotkot pisze:

      sama muszę taki zdobyć 😀 bo póki co z jednego udało mi się zrobić 3 tortille i mieć pół kuchni w mące i się zniechęciłam.

  3. Chris pisze:

    Fajny sposób na szybkie i urozmaicone śniadanko.Polecam jajecznicę ze smażonymi plasterkami awokado i pokrojonymi w krążki oliwkami zawiniętą w tortillę i opieczoną w piekarniku-będzie chrupiąca.

    • kotkot pisze:

      Uwielbiam jajecznicę w towarzystwie pieczywa posmarowanego miękkim awokado, więc pewnie przypasowałaby mi też taka tortilla. Dzięki za pomysł! ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.