Do chwili zjedzenia tych pierogów byłam przekonana, że pierogi z kapustą najlepsze są prosto z wody z odrobiną masła. Teraz już sama nie wiem – te są przepyszne. Można je zajadać palcami albo pałeczkami, bo są nieco wontonowe.


Składniki na farsz (50 małych pierogów):

0,5 kg kapusty

2 cebule

3 ząbki czosnku

40 g suszonych grzybów – prawdziwków lub podgrzybków

sól, pieprz

olej

Składniki na ciasto:

mąka pszenna (ok. 0,5 kg)

olej (ok. 4 łyżek)

sól (spora szczypta)

gorąca, lecz nie wrząca woda

jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze

Wieczorem przed robieniem pierogów zaczynamy namaczanie suszonych grzybów – grzyby muszą trochę poleżeć w wodzie. W tej samej wodzie w której się moczyły gotujemy je później przez godzinę. Kapustę z pokrojoną cebulą i czosnkiem dusimy przez około 2 godziny. Podlewamy ją odrobiną wody i oleju. Po dwóch godzinach odparowujemy nadmiar wody i łączymy z ugotowanymi grzybami, a także znów dolewamy trochę oleju. Dodajemy sól i pieprz i całość gotujemy jeszcze około godziny. Gdy farsz przestygnie mielimy go i podsmażamy jeszcze chwilę, by uzyskać dość zwartą konsystencję bez nadmiaru wody.

By przygotować ciasto mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Możemy klasycznie zlepionego pieroga zlepić jeszcze „na raz” – zgiąć go w pół i zlepić jego końce. Bez wcześniejszego gotowania wrzucamy zlepione pierożki na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto.

Tagged with:
 

4 Responses to Smażone pierogi z kapustą i grzybami

  1. Kamciss pisze:

    Smażone są najlepsze :)
    Wesołych Świąt! :)

  2. Agata Ornafa pisze:

    Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  3. Ania pisze:

    Właśnie wczoraj zrobiłam wg Twojego przepisu. Super!

  4. Agata pisze:

    Witam ponownie, dziękuję bardzo wszystkim tym, którzy wzięli udział w moim badaniu. Dzięki przeprowadzonemu sondażowej otrzymałam od Was 381 poprawnie wypełnionych ankiet. To pozwoliło mi na napisanie pracy magisterskiej i obronę w zeszłym roku, a w tym roku na wydanie ebooka, który dogłębnie bada i podsumowuje temat polskich blogów kulinarnych. Zapraszam do lektury :) http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.