To kolejny klasyk, którego przyszło mi spróbować zadziwiająco późno. Te placki to dobra alternatywa dla słodkich penkejków, a przy tym alternatywa w pełni wegańska. Najlepiej smakuje w towarzystwie surówek (u mnie z marchwi i kiszonej kapusty), dobrze pasują do nich kiełki słonecznika, ale moim obowiązkowym dodatkiem jest sos słodko-ostry z chilli. Sprawdźcie w jakim towarzystwie wam smakują najbardziej, bo cukinia to bardzo neutralny składnik i o końcowym efekcie decydują zazwyczaj dodatki.


Składniki (na ok. 8 placków):

3/4 cukinii typowej sklepowej wielkości

pół marchwi

kilka łyżek mąki pszennej

sól, pieprz, jeśli nie planujecie polewać placków sosem możecie je doprawić też imbirem z chilli lub koperkiem

 do podania: kiełki słonecznika, sos słodko-ostry, surówki, wedle uznania!

Cukinię i marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Przy okazji możemy starkować więcej marchwi na surówkę. Blendujemy około połowy całości starkowanych warzyw. Dosypujemy taką ilość mąki, by po wymieszaniu związała wodę ze zblendowanych warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem lub imbirem i chilli – miejcie na uwadze sposób podania i dobierzcie pod jego kątem przyprawy. Mieszamy do uzyskania plastycznej konsystencji, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dużą łyżką nakładamy „ciasto” na rozgrzaną patelnię – najlepiej na teflonową tylko zwilżoną tłuszczem, bo będziemy je chwilę smażyć, a tłuszcz szybko je spali. Tą samą łyżką formujemy placki dogniatając ciasto do patelni. Smażymy parę minut z obu stron, można smażyć pod przykryciem. Podajemy z sosem (świetnie smakuje z ostro-słodkim sosem chilli), surówkami (np. z utartej wcześniej marchwi z rodzynkami i dodatkiem soku z cytryny), kiełkami. Można dodać nawet wszystkie wymienione na raz. Smacznego!

A wcześniej rodzynki z surówki nie pozwalały mi robić zdjęć. Nie dość, że smutne takie to jeszcze to!


Wyglądały zupełnie jak poduszka kot. A to jedzenie miało nie mieć oczu. Tylko kiełki!

Tagged with:
 

3 Responses to Placki z cukinii i marchewki

  1. malloryplath pisze:

    Moja ostatnia przygoda z plackami z cukinii nie była zbyt udana. Twój przepis brzmi i wygląda pysznie, aż zachciało mi się dać temu daniu drugą szansę;)

  2. Kamciss pisze:

    Jakie zdrowe maleństwa, super :)

  3. Kasia J. pisze:

    Zapraszam do akcji „Wegańska Wielkanoc”:
    vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc

    Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.

    Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.