Zaczyna się sezon na sałatkowe śniadania, obiady i kolacje! Ja swoją zrobiłam zainspirowana barem sałatkowym, który powstał przy mojej uczelni, a w którym nie za bardzo mam fundusze jadać swoje obiady. Długo nie jadłam nieprzetworzonego szpinaku, ten smażony był tak smaczny, że ciężko było go nie usmażyć, ilekroć pojawiał się w domu. Ale ostatnio spróbowałam świeżego i teraz mam więcej problemów z podejmowaniem szpinakowych decyzji – świeży szpinak okazał się być równie świetny, co smażony. I świetnie współgra z ciecierzycą, tą z hummusu i tą na świeżo. Jeśli szukacie dania lekkiego i pożywnego – to będzie idealne.

Składniki: 

ciecierzyca (ja użyłam takiej ze słoika, jeśli używacie świeżej trzeba ją wcześniej ugotować według instrukcji z opakowania i ostudzić)

sałata

roszponka

świeży szpinak (najlepiej baby, im mniejsze będzie miał liście, tym lepiej)

pomidor

ogórek

cebula

+ grzanki do podania

 Dressing:

ocet balsamiczny (1 łyżka)

oliwa (2 łyżki)

miód (pół łyżeczki)

szczypta soli

Aby przygotować dressing mieszamy dokładnie wszystkie składniki (ocet balsamiczny, oliwę, miód i sól) – ja zazwyczaj mieszam je w misce, w której przygotowuję później sałatkę, ale możecie użyć do tego celu słoiczka lub szklanki. Myjemy warzywa, ich proporcje powinny być mniej więcej wyrównane, a ilość zależna od tego, ile sałatki chcecie zjeść. Roszponkę możemy pozostawić w pęczkach, z większych listków szpinaku odrywamy łodyżki. Pomidora kroimy w ćwiartki lub ósemki, ogórka w cienkie plastry, cebulę w półtalarki, sałatę zaś rwiemy (nie kroimy!) na mniejsze części. Wszystko mieszamy z dressingiem, każdą z porcji posypujemy ciecierzycą. Sałatka najlepiej smakuje z pieczywem. Grzanki, z którymi ja zjadłam sałatkę, zrobione są z bułki krojonej w „drugą” stronę, polanej oliwą i podsmażonej przez chwilę na patelni.

Tagged with:
 

4 Responses to Sałatka z ciecierzycą i świeżym szpinakiem z balsamicznym dressingiem

  1. Pauli pisze:

    Sałatka wygląda przebajecznie *.*
    Ale czy połączenie surowego ogórka z pomidorem jest aby na pewno dobre? Pomidor straci swoje wartości odżywcze. Chyba, że zależy nam na tym, żeby było bardziej kolorowo :)

    Wypróbuję na pewno, ale chyba zmodyfikuje ogórka:)

  2. Kulinaria pisze:

    Sałatka w sam raz na wiosne :) lekka roszponka pasuje do kazdej salatki. Ciekawie podane z dodatkiem szpinaku i grzanek :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.