Pierogi z soczewicą są jednym z tych „typowo egzotyczno-wegetariańskich” dań. Ja jestem do nich wszystkich niesłusznie uprzedzona – wszystkie po kolei okazują się fantastyczne. Zupa z soczewicy, hummus, falafele, samosy – wiecie o jakich daniach mówię.  Wrażenie egzotyczności pierogów z soczewicą to zabawna sprawa – soczewica była kiedyś w Polsce bardzo popularna. Mi się marzy, żeby jej sława wróciła! Te pierogi spokojnie mogą zająć miejsce wśród moich ulubionych potraw.

Składniki na farsz (na ok. 40 pierogów):

soczewica zielona 3/4 szklanki

bulion warzywny ok. 1 litra i marchew z selerem z bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

pieprz czarny, sól, koperek

olej, oliwa z oliwek

 Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):

mąka pszenna ok. 1/4 kg

sól

olej, ciepła woda

Gotujemy soczewicę do miękkości w bulionie. Trwa to ok. 30 minut, gotujemy ją na średnim ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Można ją także ugotować całkowicie w wodzie, ale ta z bulionu będzie smaczniejsza. Niewielki kawałek marchwi i selera z bulionu bardzo drobno siekamy – dodamy je do farszu. Cebulę i czosnek także siekamy w bardzo drobną kostkę. Gdy soczewica się ugotuje przesmażamy ją z cebulą, marchwią i selerem na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, dużą ilością koperku i odrobiną oliwy. Farsz możemy częściowo lub w całości zmiksować – będzie wtedy łatwiejszy w obsłudze przy faszerowaniu, niektórym także w takiej formie pierogi smakują bardziej. Sprawdźcie, jakie wam odpowiadają najbardziej.

Aby przygotować ciasto, wysypujemy mąkę na stół lub do dużej miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Polewamy ją taką ilością oleju lub oliwy, by mąka nabrała konsystencji „mokrego piasku”. Dolewamy ciepłą wodę do momentu, w którym ciasto będzie elastyczne i niezbyt lepkie. Wyrabiamy je, wałkujemy, wycinamy kółka z ciasta, które faszerujemy soczewicą.

Ulepione pierogi gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku. Podajemy posypane pieprzem, polane oliwą (polecam tę formę!) lub z roztopionym masłem (uwaga! w tej formie nie podawajcie ich weganom!). Do pierogów świetnie pasują surówki, ja polecam je zjeść z surówką z kapusty.

Tagged with:
 

10 Responses to Pierogi z soczewicą zieloną

  1. Kamciss pisze:

    Pycha obiad :>

  2. lolesław pisze:

    Bardzo udany przepis. Pierozki wychodzą naprawde seksownie. Robiłem juz dwa razy, za drugim razem do farszu dodaje troche ugotowanych kotletów sojowych co zmienia smak farszu (soczewica nie ma juz monopolu smakowego), ale jak dla mnie to na lepsze ;–)

  3. babcia pisze:

    dziękuję za radę. Dziś spróbuję

  4. domaaa pisze:

    W niedzielę (15.12) Piotr Galiński będzie gotował w „Tańcu z garami” pierogi z soczewicą :) TVR niedziela godz.13:15

  5. agata pisze:

    To były moje pierwsze pierogi w życiu. Przepis jest doskonały, nigdy lepszych pierogów nie jadłam :)!

  6. […] z soczewicą powinny być zdecydowanie bardziej popularne. Te z zieloną soczewicą lubię w swojskiej wersji w koperkiem. Czerwona soczewica sprawdza się w bardziej indyjskim wydaniu. Momo pochodzą z kuchni […]

  7. Pietruszka pisze:

    Wspaniały przepis – pierogi wyszły pyszne! Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.