Szpinak i pieczarki to para doskonała. Zadziwiające, że nie stała się kanoniczna jak pomidory z bazylią. Naleśniki te podsmażamy także po ich złożeniu, co czyni z nie doskonałe danie ratunkowe – naleśniki przyrządzone wieczorem można odsmażyć na nieprzyzwoicie wczesne śniadanie lub szybko odgrzać po powrocie do domu. Czasem dobrze skorzystać z gotowców w kuchni – ale one niekoniecznie muszą być kupione w sklepie, można zadbać o nie samemu.

Składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 6 naleśników):

mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki

mąka żytnia 2/3 szklanki

mleko 1/2 szklanki

woda 1/2 szklanki

1 jajo

szczypta soli, szczypta cukru, łyżka oleju

+

olej

świeży szpinak

pieczarki

cebula

sos słodko-ostry z chilli

 

Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

Szpinak i pieczarki dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w połówki plasterków. Całość podsmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu, po chwili dorzucamy świeży szpinak. Czekamy, aż odrobinę oklapnie i faszerujemy naleśniki. Złożone w trójkąty przesmażamy przez chwilę z obu stron – można je także zapiekać, jeśli szykujemy większą ilość naleśników. Podajemy z sosem słodko-ostrym.

Tagged with:
 

5 Responses to Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

  1. Kamciss pisze:

    Wczoraj jadłam, ale z samym szpinakiem, ale propozycja z dodatkiem pieczarek też bardzo fajna :)

  2. przecinkowa pisze:

    Mniam ale mam teraz na nie smaka 😉

  3. Krissy pisze:

    Świetne ! Przypomniałam sobie, że jadłam to kiedyś i mi bardzo smakowało. Muszę koniecznie sobie zrobić 😀 Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.