Pesto nie jest nazwą potrawy, pesto to sposób obróbki i odnosi się do ubijania produktów w moździerzu. Dobrze zrobić z tego swój kulinarny punkt wyjścia. Nie warto zamykać się w powszechnie znanym pesto alla genovese – skomponujcie własne pesto z użyciem czegoś chrupiącego i wybranej zieleniny. Albo czegoś w jeszcze innych kolorach. Ale zacznijmy od rukoli i pistacji.

Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu świderki
dwie garście pistacji
garść świeżej rukoli
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotujemy pesto. Rukolę myjemy, a pistacje wyłupujemy ze skorupek. Wrzucamy je do pojemnika, podlewamy dwoma lub trzema łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (pistacje już są słone, więc niech to będzie niewielka szczypta) a także kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny. Całośc blendujemy na gładką masę. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go tak, by została w nim jeszcze ok. łyżka wody. Dodajemy 3-4 łyżki gotowego pesto i całość dokładnie mieszamy. Makaron podajemy ze świeżymi listkami rukoli.

Tagged with:
 

3 Responses to Makaron z pesto z pistacji i rukoli

  1. Kamciss pisze:

    Bardzo apetyczne :)

  2. Krissy pisze:

    Już widzę, że to musi być pyszne 😀 Uwielbiam takie kombinacje :)

  3. martyn. pisze:

    Właśnie skończyłam przygotowania. Teraz tylko zostało czekać na reakcję rodzicieli 😀 Pesto wyszło że o matko ! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.