Wśród wegetariańskich nawyków najważniejszym jest chyba czytanie składów WSZYSTKIEGO. Ma to swoje dobre strony, także oprócz tych świadomo-konsumencko zdrowotnych. Do zrobienia tego przepisu zainspirował mnie bowiem skład moich ulubionych chipsów. Połączenie chilli i limonki wydaje się dość oczywiste, ale jeśli dodać do tego kakao to brzmi już nieco dziwacznie. W chipsach się jednak sprawdziło, więc przeniosłam pomysł na rejony zdrowszego jedzenia. Wyszło równie dobrze!

Pieczone ziemniaki z chilli, kakao i limonką

Przepis (na 4 porcje):

olej roślinny
łyżeczka kakao
kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
pół limonki
pół łyżeczki soli + sól do wody w której gotujemy ziemniaki
pół łyżeczki suszonego chilli
ok. 1 kg ziemniaków

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ziemniaki dokładnie myjemy i raczej ich nie obieramy. Kroimy je na ćwiartki i podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Podgotowane przekładamy do żaroodpornego naczynia, na dno którego wcześniej wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki posypujemy przyprawami – słodką papryką, kakao, solą, chilli. Całość podlewamy olejem i sokiem z połówki limonki. Wyciśniętą skórkę można dorzucić do ziemniaków by nadała im jeszcze więcej aromatu w czasie pieczenia.

Ziemniaki pieczemy łącznie około 40 minut, ale w międzyczasie dobrze jest je obracać, by się równomiernie przypiekały.

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.