Teraz czosnek! Wczesną jesienią czosnek wygrywa mój konkurs smaków. Większość tych czosnkowych dań to kolacje, więc niełatwo to uchwycić na zdjęciach – czosnkowy oddech lepiej zostawić sobie na noc. Profilaktyka wychodzi całkiem nieźle, ciągle się trzymam w tym kichającym świecie. A przy korzystaniu z komunikacji miejskiej to nie lada wyczyn! Oprócz czosnku swoje udziały w tym sukcesie mają też miód i pietruszka, ale o tym nie dziś! Dzisiaj rozgrzeszenia z objadania udziela czosnek z pomidorami.

Makaron z pomidorami w sosie czosnkowo-maślanym

Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu farfalle

kilka ząbków czosnku

pół cebuli

garść pomidorków koktajlowych

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

sól

świeża bazylia

Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Na nierozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy do niego cebulę i wyciskamy większość czosnku (zostawcie jeszcze 2 ząbki, dodamy je na świeżo!). Dodajemy masło i pomidorki, solimy i przesmażamy chwilę – cebula ma tylko zmięknąć, a pomidory puścić sok – z całości powstanie sos, w którym usmażymy makaron. Gdy makaron się ugotuje, wrzucamy go do gotowego sosu, smażymy chwilę mieszając, wyciskamy do niego resztę czosnku i podajemy całość ze świeżą bazylią. Smacznego i na zdrowie!

Makaron z pomidorami w sosie czosnkowo-maślanym

Makaron z pomidorami w sosie czosnkowo-maślanym

Tagged with:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.