Do pierogów ze szpinakiem zazwyczaj dodawany jest mrożony, przemielony szpinak. To całkiem wygodna opcja przy robieniu farszu, jednak nie do końca mi odpowiadała – takie pierogi były dla mnie zbyt „rozmyte” w smaku i konsystencji. Postanowiłam więc sprawdzić, jak zachowają się liście świeżego szpinaku w roli pierogowego farszu. Dla nadania smaku i faktury dodałam ciecierzycę – razem ze szpinakiem tworzą świetny duet (znacie już naleśniki z hummusem i szpinakiem?), farsz można właściwie zjeść i bez pierogów. A wszyscy wiemy, jak ciężko jest dopasować ilość przygotowanego ciasta do ilości przygotowanego farszu, prawda? Jak widać na zdjęciach, ja ciasto rozwałkowałam dość cienko – jest to ryzykowna opcja przy ciecierzycy, warto wałkować je nieco grubiej.

Pierogi ze szpinakiem i ciecierzycą

Pierogi ze szpinakiem i ciecierzycą

Składniki na ciasto pierogowe (na ok. 20 pierogów):

mąka pszenna (ok. jednej szklanki)

szczypa soli

ciepła woda, oliwa

Składniki na farsz pierogów:

pęczek świeżego szpinaku

pół puszki ciecierzycy

1 cebula

1 ząbek czosnku

szczypta soli, szczypta chana masala

olej do smażenia

Pierogi ze szpinakiem i ciecierzycą

Ja do farszu używam ciecierzycy z puszki, jeśli chcecie sami ugotować ciecierzycę, to zacznijcie przygotowanie pierogów własnie od jej ugotowania. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, przesmażamy je na oleju razem z ciecierzycą. Szpinak dokładnie myjemy, dodajemy do cebuli i ciecierzycy, czekamy aż oklapnie na patelni. Doprawiamy farsz solą i przyprawą chana masala.

Aby przygotować ciasto, wsypujemy mąkę do dużej miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Mieszając drewnianą łyżką, polewamy ją taką ilością oliwy, by mąka nabrała konsystencji „mokrego piasku”. Do ciasta dolewamy ciepłą wodę do momentu, w którym będzie ono elastyczne i niezbyt lepkie. Wyrabiamy je, wałkujemy niezbyt cienko (moje ciasto było jak widać bardzo cienkie i kilka pierogów przez to się rozerwało), wycinamy kółka z ciasta. Faszerujemy je szpinakiem z ciecierzycą i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.

Pierogi najlepiej smakują polane oliwą, posypane czarnym pieprzem. Ja swoje podałam dodatkowo z kiełkami. Smacznego!

Pierogi ze szpinakiem i ciecierzycą

Tagged with:
 

6 Responses to Pierogi ze szpinakiem i ciecierzycą

  1. Kamciss pisze:

    Ciecierzyca to bardzo fajny pomysł :)

  2. Ol. pisze:

    zapraszamy do grupy dla wege blogerow https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

  3. E pisze:

    Ile to pęczek szpinaku ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.