Spaghetti w azjatyckim stylu? Czemu nie! Czasem warto podkraść sposób myślenia i przełożyć go na inne realia. Przytłaczanie brokułów ciężkimi śmietanowo-serowymi sosami, bo ich pierwotny smak został rozmyty przez ugotowanie, to dla mnie mało sensowny pomysł.  Przede wszystkim – nie ma potrzeby gotowania brokuła! Kuchnia azjatycka podsuwa dużo lepsze rozwiązanie.

Szybki makaron z brokułami, czosnkiem i sosem sojowym

Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu spaghetti

1 mały brokuł

10 ząbków czosnku

sos sojowy

pieprz czarny

olej

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy brokuł i dzielimy go na małe różyczki – większe możemy poprzekrajać. Czosnek obieramy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy przez chwilę brokuł, dodajemy do niego ugotowany makaron. Cały czas smażąc wyciskamy do makaronu czosnek. Dodajemy dużą ilość sosu sojowego i całość posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Szybki makaron z brokułami, czosnkiem i sosem sojowym

Tagged with:
 

4 Responses to Szybki makaron z brokułami, czosnkiem i sosem sojowym

  1. Kamciss pisze:

    Jak zdrowo i delikatnie, pycha :)

  2. EwaKuchennie pisze:

    Piękne zdjęcie :)

  3. Iwo pisze:

    Wyszedł wspaniale!Zapraszam do czytania i komentowania http://classy-chef.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.