Mąka razowa – niby zdrowsza, ale potrawy zrobione z jej użyciem zazwyczaj wiele tracą ze swojego smaku. A mączne potrawy to często nasz comfort food – i ciężko w ich przypadku zrezygnować z przyjemności na rzecz zdrowia. Zrobienie naleśników z mąki razowej jest też dość problematyczne – ciężko je usmażyć i są mniej elastyczne. Te naleśniki to zdrowszy i smaczny kompromis. Ja swoje podałam z bananami i miodem, ale same naleśniki możecie zaaranżować na różne sposoby. A dodatkowych punktów za zdrowie dodają płatki owsiane!

Idealne pełnoziarniste naleśniki z bananami i miodem

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki żytniej

1/3 szklanki płatków owsianych

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki wody

1 jajo

cukier trzcinowy, cynamon, szczypta soli

olej (1 łyżeczka)

Do podania:

banan

miód

W misce mieszamy dokładnie jajo, olej, mleko i wodę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy całość do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodają wody lub mąki – mąka mące nierówna). Z ciasta smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Podajemy je z miodem i pokrojonym bananem. Smacznego!

Idealne pełnoziarniste naleśniki z płatkami owsianymi Pełnoziarniste naleśniki z bananami

Idealne naleśniki pełnoziarniste z bananami i miodem

Tagged with:
 

3 Responses to Idealne naleśniki pełnoziarniste z bananami i miodem

  1. Kamciss pisze:

    Pysznie :> Każda mąką nadaje nam inny smak, ale wystarczy trochę kombinacji, dodatków i jest okej :)

  2. woow taki naleśniki musiały być pyszne

  3. gerwazy pisze:

    Niezłe, wypróbowane, podałem je z miodzio z Pińczowa, idelane. Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.